SVVN verliest derby

Datum: 13-05-2018

21.25 uur - Afgelopen zaterdag stond de derby tegen DES op het programma. Dit is uiteraard een beladen wedstrijd hoe de clubs er ook voor staan. Voor beide clubs staat immers op drie speelronden voor het einde niks meer op spel. DES wou voorafgaand dit seizoen in ieder geval voor de prijzen meedoen. Dat is niet gelukt.

Nadat DES de doordeweekse wedstrijd bij VV Kloosterhaar won staan ze vierde met 38 punten. SVVN heeft evenveel punten maar een beduidend minder doelsaldo en staat daarom vijfde. Voor SVVN is dat, zeker gezien vorig seizoen, dikke prima. Vorig seizoen nog nipte handhaving via een verlenging in de nacompetitie. Nu eigenlijk al vanaf de winterstop zo goed als zeker van lijfsbehoud.

Trainer Bart Ester begon met exact dezelfde spelers als waarmee vorige week zaterdag VV Mariënberg met 4-2 werd verslagen. Op een goed gevuld Sportpark Groot Lochter ziet en hoort het publiek dat scheidsrechter John Schumer om 14:35 uur voor de aftrap van de wedstrijd fluit. Het gebruikelijke aftasten kan beginnen en het blijkt dat het vuurwerk vooraf door supporters is afgestoken want van vuurwerk op het veld is weinig te merken.

Het eerste gevaar komt van DES uit een dode spelsituatie. Een corner van rechts belandt op het hoofd van Marc Nieboer die inzet net over ziet gaan. Trainer Bart Ester had nog zo het gevaar van DES uit dode spelmomenten benadrukt. Ook na dit kansje blijft de wedstrijd in evenwicht. Beide partijen weten maar weinig gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. Het is vooral spannend in plaats van vermakelijk. In de 25ste minuut is daar het eerste gevaar van de thuisclub. Melvin Morsink zag de doelman van DES te ver voor zijn goal staan en stiftte de bal van grote afstand op het doel. De bal belandt echter op het doel in plaats van tussen de palen.

Het is een fase waar SVVN licht de betere partij is. Enkele momenten later is het Ahmet Alan die van grote afstand op het doel. Zijn inzet gaat echter net over. Even later moet trainer Harry Warmelink al wisselen. De geblesseerde Leon Galgenbeld kan niet verder en hij wordt vervangen voor Sven Dorgelo. Even later is er de grootste kans en uitgelezen moment voor SVVN om op voorsprong te komen. De bal snijdt door het centrum van de verdediging en belandt bij Melvin Hulsman. Die krijgt echter te weinig controle over de bal één op één met de keeper zodat deze laatste redding kan brengen. In de 29ste minuut een snelle aanval van DES. Kars ter Avest trekt aan de noodrem en heeft geluk dat Martijn ter Steege nog op één lijn stond zodat Kars slechts geel kreeg. De vrije trap wordt op de buitenkant van de paal geschoten terwijl Michiel in de goede hoek lag.

De grootste kans van DES komt er in de 40ste minuut. Een scherpe voorzet van Nick Deijk belandt op de zestien voor de voeten van Jasper Bunskoek die de bal echter hard en hoog over het doel gaat. Toch is het wachten tot er een doelpunt valt zodat wellicht de wedstrijd echt kan gaan ontbranden. Deze komt al snel. DES krijgt één van de vele corners deze eerste helft en nu gaat de bal via het hoofd van Brian Eshuis wel in het doel en daarmee brengt DES op voorsprong. Even later lijkt het dat Melvin Morsink binnen de beruchte lijnen wordt neergehaald, maar de scheidsrechter oordeelt anders en laat door voetballen.
Een eerste helft die gelijk op gaat, maar toch de achterstand. SVVN troost zich dat het beter kan, hoewel dat ook voor de gasten geldt. Ondanks blessures, een wissel en een drinkpauze vond de scheidsrechter het niet nodig blessuretijd bij te trekken. De wedstrijd is daarom allerminst gespeeld.

In de tweede helft krijgt DES in 48ste minuut halverwege de vijandelijke helft op links een vrije trap. In het strafschopgebied wordt Jasper Bunskoek die met een tip in Michiel Middelesch kansloos laat. De 0-2 is een nieuwe domper maar ook bij DES weten ze de vorige editie nog toen SVVN uit een kansloze positie alsnog wist te winnen. Bart Ester reageert door de troef Frank Bolink te brengen voor Delano Burnama.
Na de 0-2 dringt SVVN aan. In de 57ste minuut passeert Melvin Morsink op de achterlijn een verdediger van DES en levert de bal in de 5.5 af bij Frank Bolink. Op curieuze wijze gaat de bal naast het doel waarbij volgens de scheidsrechter het Frank Bolink was die de bal als laatste raakte. SVVN gaat wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar het is niet zo dat het vijandelijk doel voortdurend onder vuur wordt genomen.

Frank Bolink gaat er halverwege de tweede helft op links vandoor en lijkt in de zestienmeter onderuit te worden geschopt. Alles wat SVVN is schreeuwt om een strafschop maar ook ditmaal geeft scheidsrechter Schumer een doeltrap. Die strafschop zal er wel komen. In de 78ste minuut is er op de achterlijn in de zestien licht contact waarbij de bal wordt gespeeld, maar in het vervolg is er ruim buiten de zestien wél een overtreding op een aanvaller van DES. Scheidsrechter Schumer is onverbiddelijk en wijst naar de stip. Als hij er op wordt gewezen dat de overtreding er toch ruim buiten praat hij zijn fout goed door te beweren dat hij voor de eerste “overtreding” floot. Tsja. Gelukkig is de benutte strafschop van Rozema uiteindelijk niet erg bepalend voor het eindresultaat, want met tien minuten spelen was de nederlaag voor SVVN toch al aanstaande.

Nu vond het niemand erg dat de scheidsrechter er weinig tijd bijtelde. DES wint op het veld van SVVN zoals dat eerder andersom gebeurde. Opvallend is dat zowel DES, SVVN als VV Hellendoorn de derby dit seizoen tweemaal won en even zo vaak verloor. Volgende week gaat SVVN op bezoek bij Achilles E. De Enschedeërs zouden afgelopen zaterdag kunnen degraderen. Zelf verloren ze met 8-1 bij Quick’20 en RKSV won bij ASV’57. De wedstrijd VV Drienerlo tegen VV Kloosterhaar werd echter bij een 1-0 stand gestaakt wegens een beenbreuk van een speler van de thuisclub. De wedstrijd Achilles E. tegen SVVN wordt gespeeld op het sportpark aan de Horstlindelaan waar om 14:30 uur zal worden afgetrapt. Scheidsrechter is de heer Maarten Holtus uit Arnhem.

Opstelling SVVN: Michiel Middelesch; Yorick Nijstad, Martijn ter Steege, Kars ter Avest, Richard Hartgers; Delano Burnama (53. Frank Bolink), Ahmet Alan, Melvin Hulsman; Melvin Morsink, Marvin Thomas en Jimmy Scharphof (81. Boyan Reijerink).