Borstbeeld Koning Willem III in binnentuin Huis voor Cultuur en Bestuur

Datum: 23-04-2018

13.15 uur - Op woensdag 25 april om 10.00 uur vindt de officiële overdracht plaats van het borstbeeld van Koning Willem III aan de gemeente Hellendoorn, door de heer Frank Spaan, CFO van Koninklijke Ten Cate BV. In de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur onthult burgemeester Anneke Raven het beeld op zijn nieuwe locatie en neemt het namens de gemeente in ontvangst.

 
 
Enige tijd geleden al verwijderde TenCate het bronzen origineel uit voorzorg uit de nis van het TenCate Thiobac gebouw aan de Grotestraat in Nijverdal. Het risico van diefstal werd te groot geacht. Dat risico is in de goed beveiligde binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur een stuk kleiner.
 
Het borstbeeld van Willem III is onderdeel van een Rijksmonument en heeft een belangrijke historische waarde. Het herinnert aan het predicaat Koninklijk dat Koning Willem III in 1852 verleende aan de Stoomweverij van de gebroeders Salomonson en waarvan Koninklijke Ten Cate vandaag de dag de voortzetting is. In 1862 bezocht Willem III zelf de fabriek.
 
Op de plaats van het originele beeld wordt nu een replica geplaatst. De nis in en de plaquette aan het TenCate Thiobac gebouw, dat overigens eigendom is van Ter Steege Vastgoed, worden gerestaureerd. Hierdoor krijgt het originele monument weer de uitstraling die het vroeger had. De korhoen van de lokale kunstenaar Lidwien Rouweler, die in de nis is neergestreken, zal dus een andere plek moeten zoeken.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: