Fulltime herder met schapen op de Sallandse hei

Datum: 10-03-2018

10.25 uur - Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug wordt donderdag 15 maart officieel opgericht. De nieuwe stichting wordt in het leven geroepen om een permanente schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug te realiseren samen met vrijwilligers die allerlei activiteiten gaan organiseren. Er komt weer een herder met schapen die twaalf maanden per jaar fulltime door het Natura 2000 gebied trekt.

 
 
Een schaapskudde is goed voor het heidelandschap. Het maakt de heide gevarieerder en houdt opslag van de bomen op de heide tegen. Hierdoor wordt het landschap open, verbetert de biodiversiteit en wordt de natuur sterker. In Overijssel zijn een aantal schaapskuddes aanwezig; ook op de Sallandse heuvelrug. De begrazing is nu slechts voor een paar maanden per jaar.
 
De bestaande schaapskooi bij Twilhaar leent zich goed als centrale plek waar een schaapskudde een vast onderkomen kan krijgen. Een permanente schaapskudde met herder in dit gebied doet recht aan de kwaliteit en de beleving van deze historische plek. Ook is er ruimte voor andere passende ontwikkelingen. Bijvoorbeeld ecologische landbouw en misschien een heideboerderij kunnen ook bijdragen aan de kwaliteit van het gebied.
 
Het stichtingsbestuur bestaat uit de heren Egbert Torenbeek, Theo ten Hove en Benno de Jong. Zij willen samen met buren en bezoekers nieuwe activiteiten rondom de schaapskooi en kudde ontwikkelen want niets is mooier dan een herder met schaapskudde tegen komen tijdens een wandeling of fietstocht. Een lammetjesdag of een schaapscheerderfeest wordt ook bijzonder gewaardeerd door een groot publiek. De stichting kan rekenen op steun van een Raad van Advies, welke bestaat uit de burgermeester van Hellendoorn Anneke Raven, Herman Brink, provinciehoofd van Staatsbosbeheer Overijssel en Yvonne Koolhaas, statenlid van de provincie Overijssel.
 
Cultuurhistorie       
De Sallandse Heuvelrug is van oudsher bekend om haar uitgestrekte heidelandschap. De open heidevelden zijn ontstaan door grootschalige schapenbegrazing zoals deze vanaf de middeleeuwen werd ingezet. De schapen werden vooral gehouden om schaarse en daarmee waardevolle mest te verkrijgen, om de arme gronden vruchtbaar te maken. Voor het strooisel in de schaapskooien werden heideplaggen gebruikt. Door de tijd heen is 90 % van de heidevelden ontgonnen of bebost. Het restant heide wordt gekoesterd en waar mogelijk uitgebreid. Juist de aan heidevelden gebonden openheid en landschappelijke waarde maken de heidevelden bijzonder en een bezoek meer dan waard. 
 
Bron: sallandseheuvelrug.nl
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

snuksie schreef op 11-03-2018

Raar , is dat nu niet meer schadelijk voor de korhoenders ?????

William S. Burroughs schreef op 12-03-2018

Aan snuksie. Nee. Het korhoen bestaat nog uit 2 exemplaren met een deeltijd baan. Hierdoor ontstaat bij het publiek een totaal scheef beeld van de populatie. Het publiek denkt dat het naar de laatste korhoen kijkt maar kenners weten dat het na 14:00 de tweede is. Omdat zij dus nooit samen te zien zijn is de kans heel erg klein dat er in zo'n groot gebied een treffen plaats zal vinden tussen deze twee flexwerkers en de fulltime herder met zijn kudde. Kortom het op sterven na dood zijn en toch meebewegen met de arbeidsmarkt werkt in dit geval in hun voordeel. Maakt u zich dus geen zorgen over deze toch wel zwarte bladzijde van de Sallandse hei want ook hier zal de natuur het winnen van het maakbare. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 12-03-2018

Tot slot aan snuksie. Natuurlijk ben ik mij er ten volle van bewust dat mijn reactie een raar verhaal is. Maar vergeleken bij het echte verhaal is het volkomen normaal. Prettige dag.

Han schreef op 12-03-2018

Wsb. Die laatste zin van uw eerste verhaal, vat alles netjes samen. "De natuur zal winnen van het maakbare". Sbb is nog steeds van mening dat ze de natuur kunnen sturen, helaas.

Staatsbosbeheer schreef op 13-03-2018

Voordat de discussie alleen maar over het korhoen gaat, die het inderdaad heel moeilijk heeft, wil ik u uitnodigen om de site van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug te bekijken. Hier staat precies wat de natuurorganisaties doen aan beheer en waarom (maatregelen Programmatische Aanpak Stikstof). Ook op de website van de Provincie vindt u uitleg. Het probleem betreft een veel te hoge stikstofdepositie door uitstoot van verkeer, landbouw en industrie. Hierdoor verzuurt de boden. De grond heeft een zuurwaarde vergelijkbaar met schoonmaakazijn!! Dit heeft tot gevolg dat veel plant- en diersoorten die de heide als leefgebied hebben, hier niet meer kunnen leven. Het korhoen is er één van. We kunnen cynisch doen over het aantal korhoenders maar het gaat om een heel leefmilieu (biotoop) waarvan de kwaliteit hard achteruit gaat. Oorzaak zijn wij mensen. Maatregelen als het terugdringen van stikstofuitstoot vanuit de overheid en het verbeteren van de heidekwaliteit zijn heel hard nodig om diersoorten als korhoen, veldleeuwerik, wulp te beschermen en uiteindelijk ook onszelf mensen.

Mitis schreef op 13-03-2018

For information only: Ik kwam gisteravond nog een korhoen tegen, n.l. op mijn whisky fles...

William S. Burroughs schreef op 13-03-2018

Aan Mitis. The Famous Grouse! Wanneer de korhoen begint te bewegen kunt u er beter mee stoppen. Prettige dag.

Han schreef op 13-03-2018

Aan Staatsbosbeheer. Het ligt inderdaad allemaal aan de mensen. Kijk alleen al naar de weidevogels. Wat wil het geval. De vos, steenmarter en nog een rover, roven meer dan 90 procent van de nesten leeg op jaarbasis. Rovers, door jullie zo gewild. Helaas zien jullie dit niet en de schuld wordt in de schoenen geschoven van de mens. De omgekeerde wereld.

Mitis schreef op 13-03-2018

@ Han,SBB is er niet voor ons maar voor zichzelf, ik heb helemaal niets met die ambtenarenclub die voor zichzelf vakantiereisjes naar Zweden organiseert om een paar kippen op te halen maar te beroerd is een paar prullenbakken in het bos af en toe leeg te maken.

gerard schreef op 14-03-2018

Nederland moet groeien liefst in dubbele cijfers daar komt ammoniak stikstof etc bij vrij jammer voor uitgemergelde stukjes grond, park om turnen in mooie alpen weide probleem opgelost en nachtzwaluw en ander vogeltjes richting oost Duitsland 1 inwoner per vierkante kilometer

Wat ben ik toch een tut! schreef op 14-03-2018

@Gerard; stap op de fiets en rijd eens door Salland en Twente, we wonen hier in een prachtig natuurgebied. Overal fietspaden, bankjes, het gebied rondom de Regge is toch een paradijs! Dan begrijp ik niet waarom men met vervuilend vliegtuig op vakantie gaat naar TokkieTurkije.

gerard schreef op 14-03-2018

Vliegen kost geen drol en we laten ons graag all inclusief verwennen wat fietsen betreft dat zit bij mij wel goed.

Jos schreef op 14-03-2018

een weekje Nederland is vele malen duurder dan Turkije

Uw reactie

Naam:
Bericht: