Samen van de zon profiteren! Postcoderoosproject van start in gemeente Hellendoorn

Datum: 09-03-2018

14:22 uur - Niet zelf investeren, 100 % groene stroom gebruiken uit onze eigen gemeente én besparen op je energierekening. Dat kan vanaf nu in de gemeente Hellendoorn. Inwoners die lid worden van de nieuwe coöperatie Hellendoorn op Rozen besparen 15 jaar lang gemiddeld € 175,- tot € 200,- per jaar op hun energierekening.

 

 Ze hoeven daarvoor maar éénmalig een paar tientjes te betalen om mee te kunnen doen. Daarvoor krijgen ze 15 jaar lang gegarandeerd goedkope zonnestroom uit onze gemeente. Op dit manier profiteren we allemaal samen van de zon. Deze animatie legt het principe nog wat verder uit en men kan lid worden op onze website. Je betaalt de kleine bijdrage pas als de zonnepanelen gelegd worden.

Uitdaging
De coöperatie is ervan overtuigd dat ze met dit model in alle gevallen goedkoper stroom kan leveren dan wat mensen nu betalen. Daarom is de coöperatie op een aantal zaterdagen en een vrijdag (10, 16, 24 en 31 maart en 7 april) van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig in De Huiskamer aan de Markt in Nijverdal. Hier kunt u langskomen met uw laatste jaarafrekening en de proef op de som nemen! Het gaat dan om de kosten voor stroom zonder éénmalige korting. Als u toch bij de coöperatie niet goedkoper uit bent, ontvangt u bon voor een taart voor het hele gezin.

Net als alle andere gemeenten heeft de gemeente Hellendoorn een enorme opgave om in 2050 alle elektriciteit duurzaam op te wekken. Willen we deze klus klaren dan moet er heel veel gebeuren. Één van die mogelijkheden is het leggen van zonnepanelen op daken. Maar lang niet iedereen heeft geld om te investeren of een geschikt dak. Veel mensen vallen daardoor buiten de boot.

Wilma Paalman-Vloedgraven signaleerde dit probleem al jaren en ontwikkelde samen met een collega een model dat ervoor zorgt dat iedereen mee kan doen en ook mee kan profiteren. Inmiddels zijn er in de gemeenten Hof van Twente, Hellendoorn en Rijssen-Holten coöperaties volgens het “Op Rozen-model” opgericht en hebben andere gemeenten in en buiten Overijssel belangstelling.

De coöperatie wil zoveel mogelijk grote daken in de gemeente Hellendoorn bedekken met zonnepanelen.

De stroom die daarmee wordt opgewekt is voor de leden van de coöperatie. Voor de financiering wordt samengewerkt met het Energiefonds van de Provincie Overijssel, zij verstrekken het benodigde kapitaal tegen een aantrekkelijke rente.
Het eerste dak dat wordt belegd met zonnepanelen is het dak van de familie Raamsteeboers aan de Katenhorstweg in Hellendoorn. Hun twee daken van de nieuwe stallen zijn uitermate geschikt en zij ontvangen hiervoor een eerlijke vergoeding. Hans en Dianne Raamsteeboers doen mee omdat ze op die manier hun steentje bijdragen aan de verduurzaming van de samenleving. Onlangs werd de overeenkomst voor het beschikbaar stellen van de daken getekend.

Postcoderoosprojecten werken volgens een landelijke wet, de zogenaamde “regeling verlaagd tarief” ook wel de ‘postcoderoos regeling’ genoemd. Hierbij kunnen mensen in de Hellendoornse postcodegebieden lid worden voor 85% van hun energiegebruik door een éénmalig bedrag van 1 cent per verbruikt kilowattuur in te leggen. 

 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

willem schreef op 10-03-2018

Hoe gaat dat dan bij Reggewoon.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 10-03-2018

@Willem. Als je huurder bent bij Reggewoon en die corporatie heeft geen plannen om je woning te voorzien van zonnepanelen of als je bijvoorbeeld in een appartement van hun woont, dan kun je gewoon meedoen. De postcoderoos is er zowel voor huurders als voor woningeigenaren. Meer weten, kon dan vanmiddag of in de komende weken naar de Huiskamer.

Mitis schreef op 10-03-2018

Heel goed initiatief, leuk verhaal maar geen zakelijk bericht, van zo iets vaags als ¨een eerlijke vergoeding¨ krijg ik jeuk. Wij gebruiken zo´n 4500 kwh per jaar en moeten dus eenmalig 45 euro investeren om mee te doen. Volgens bovenstaande tekst besparen we dan 15 jaar lang gemiddeld € 175,- tot € 200,- per jaar op de energierekening. Als iets te mooi is om waar te zijn is het te mooi om waar te zijn! Dit bedrijf gaat of failliet of de roverheid is weer aan het strooien met de energiebelasting. Kom op met het hele verhaal!

Harm schreef op 10-03-2018

Even een vraag gezien dit mooie verhaal. Wij gebruiken 3223 kwh per jaar en betalen daarvoor een "kale" prijs 199,77 ex btw en belastingen voor Waar komt dan de besparing van 175 tot 200 euro per jaar vandaan???? Over btw en belastingen gelden geen besparingen..

gerard schreef op 11-03-2018

Voor niks gaat de de Zon op.

Mitis schreef op 11-03-2018

Ik heb nog eens wat gezocht op internet. Ik krijg sterk het gevoel dat hierboven minder dan de halve waarheid staat. Het lijkt er sterk op dat je moet overstappen naar een andere energie leverancier en net als bij overstap naar elk andere energie leverancier blij gemaakt wordt met zo'n E 175. Geachte mevr. Wilma Paalman-Vloedgraven als u hier niet met een heel sterk verhaal kom ga ik er van uit dat ik goed zit met mijn conclusie.

Han schreef op 11-03-2018

Mitis, ik ben bang dat je geen onderbouwd antwoord gaat krijgen. Hier wordt er maar één beter van. En dat zijn niet de mensen die hier op in gaan.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 11-03-2018

Even gegoogled op ‘toekomst energie’, b.v. blog van ir. Wouter de Heij over gratis elektriciteit in de toekomst; http://wdeheij.blogspot.nl/2014/03/een-toekomstvoorspelling-gratis.html - - - - De vraag naar elektriciteit neemt een beetje af naar mate technologie duurzamer wordt. De aanbod kant van elektriciteit stijgt echter sterk. Dit komt omdat het aantal grote centrales niet afneemt (in tegendeel) en dat de kleinschalige (gedistribueerde) aanbod van elektriciteit enorm gaat toenemen. Niet alleen doordat boeren bijvoorbeeld warmte-kracht-centrales neerzetten en elektriciteit gaan produceren, maar vooral doordat er steeds meer aanbod komt van zonnepanelen en van wind-energie. Zonnepanelen zijn bijzonder, de prijs per kWh volgt de wet van Moore. En als we dat extrapoleren dan gaan we rond 2020 voor heel lage prijzen 10 m2 per huishouden kunnen installeren. Meer aanbod bij gelijkblijvende vraag dus. Net als met tomaten en varkensvlees betekent dit dat de variabele prijs per kWh onderuitzakt naar vrijwel 0. Wellicht blijven we betalen voor de infrastructuur dat wel. En industriële verbruikers zullen wel nog flink Grootverbruikers in Duitsland kregen in de zomer van 2013 betaald als ze energie afnamen. Er was een negatieve kWh-prijs! Dit zijn pas de eerste zwakke signalen van de toekomst. Over een paar jaar geef Google ons gratis elektriciteit als we voldoende Google+ gebruiken, of krijg je bij aankoop van een elektrische auto gratis elektra als je je auto in de nacht aan het smart-grid hangt. Elektriciteit wordt net zoiets als het hebben van een GSM abonnement. Een vaste prijs voor gebruik van het netwerk en verder een fair-use policy voor de kWh die we afnemen. Volg vooral ook Wim de Ridder en bekijk zijn CoT lezing.- - - -

gerard schreef op 11-03-2018

Er zijn teveel energie leveranciers langzaam fuseren en anderen geven cashback korting links of rechts om we gaan groener met ze allen. Wierden staat een grote zon installatie hier willen ze daken vol pakken en aansluiten op de slimme meter.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 11-03-2018

@Mitis. Een eerlijke vergoeding voor de dakeigenaar is in dit geval 1,25 cent per opgewekte kWh per jaar. Daar doet niemand geheimzinnig over. Onze coöperatie maakt net als honderden andere coöperaties in het land gebruik van een wettelijke regeling, namelijk de Regeling Verlaagd Tarief ofwel de postcoderoosregeling. Daarbij worden zonnepanelen op een ander dak dan dat van jezelf gelegd. Als je gebruik maakt van deze regeling hoef je 15 jaar lang geen energiebelasting + btw daarover te betalen. Bij de meeste coöperaties moet je dan als lid een paar duizend euro investeren. Daardoor vallen mensen met een laag inkomen altijd buiten de boot. Zij hebben immers niet het geld om te investeren en te profiteren. Daarom hebben wij binnen de wet een nieuwe variant ontwikkeld, waarbij mensen maar een paar tientjes hoeven te investeren.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 11-03-2018

@Han. Wellicht kun jij je niet voorstellen dat er mensen zijn die willen dat iedereen mee kan profiteren en niet alleen de mensen die geld hebben. En die zich daar in hun vrije tijd voor inzetten om het voor elkaar te krijgen en niet meteen daarvoor betaald hoeven te worden. Toch zijn die er gelukkig nog in Nederland en in de gemeente Hellendoorn. Bij een coöperatie werkt het gelukkig zo dat iedereen een eerlijke vergoeding krijgt en dat alles wat er verder verdient wordt eerlijk wordt verdeeld onder de leden van de coöperatie.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 11-03-2018

@Mitis. Gelukkig voor onze leden is dit niet te mooi om waar te zijn. Wat we doen is simpel gebruik maken van de regeling zoals die er is. Doordat mensen niet hoeven te investeren profiteren ze meteen en niet pas nadat ze hun investering terug hebben verdiend. We maken simpel gebruik van het feit dat we via het Energiefonds Overijssel goedkoop kunnen lenen en een lage rente betalen. Niets meer en niets minder. De regels en controle op ons handelen zijn streng en we voldoen aan alle eisen en voorwaarden. Wil je meer weten over de Regeling kijk dan op https://www.hieropgewekt.nl/kennisdossiers/postcoderoosregeling-regeling-in-het-kort. Misschien is het sowieso goed om je eerst te verdiepen in zaken voordat je reageert. Wij zijn twee jaar bezig geweest om dit op een goede manier te ontwikkelen.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 11-03-2018

@Mitis. Je hoeft overigens om lid te worden niet over te stappen. Je kunt gewoon bij je eigen leverancier blijven. Mits deze de Regeling toepast. Je hebt dan alleen minder voordeel omdat we als coöperatie het geld dat we krijgen van onze leverancier direct doorsluizen naar de leden die ook klant zijn.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 11-03-2018

@Harm. Zie andere antwoorden. Je kunt voor 85 % van 3.223 kWh meedoen en betaalt 1 cent per kWh dat je meedoet. Daarvoor ontvangen wij dan de energiebelasting, omdat we als coöperatie investeren. En omdat we goedkoop geld lenen blijft er 15 jaar lang 4 cent per kWh over voor onze leden.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 11-03-2018

@Gerard. Het zonnepark in Wierden is een prima initiatief en wordt gerealiseerd met SDE+-subsidie. Postcoderoos is een andere regeling, waarbij leden van de coöperatie het voordeel krijgen (nadat natuurlijk de kosten voor investering, onderhoud, dakeigenaar enz. zijn betaald). Het is volgens ons juist goed dat er meerdere regelingen en initiatieven zijn. Ons doel is dat niet alleen mensen met geld, maar iedereen kan profiteren.

Mitis schreef op 11-03-2018

Geachte mevr. Wilma Paalman-Vloedgraven, sterkt dat u reageert en in 2e instantie wat meer duidelijkheid schept. Deze rechtse rakker heeft een energiecontract bij ¨De Bron¨ dat zal u vast goed doen. Ik ben niet van vage verhalen dat heeft u vast gemerkt anders had ik nooit mijn kost kunnen verdienen en nu goed kunnen leven. Resumerend: Je hoeft niet over te stappen. Formuleer nog even duidelijk naar welke regeling je moet verwijzen bij de huidige energie leverancier.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 11-03-2018

Is er een verplicht onderhoudscontract? Globaal per jaar € 288,- : Verzekering hagel/vorst € 188,- Schoonmaak € 100,- Omvormer € 100,- (€ 1000,-, moet na 10 jaar vervangen worden) Grootverbruikers (bedrijven) betalen geen belasting over energie, maar profiteren er wel van de kleinverbruikers (particulieren) die wel belasting hierover betalen. Zo worden de rijken rijker en de armen armer.

Mitis schreef op 11-03-2018

@ Tut schrijft: Grootverbruikers (bedrijven) betalen geen belasting over energie, maar profiteren er wel van. Natuurlijk niet, ze betalen ook geen BTW. Ze houden wel de mensen aan het werk, krijg steeds meer het gevoel dat jij van werk weinig verstand hebt, dat is voor anderen...

Han schreef op 11-03-2018

Wilma. En toch heb ik er weinig vertrouwen in. Ergens klopt er wat niet, of iemand is met een aantal jaren bankroet. En wat betreft de verdiensten van het bestuur. Ik neem aan dat de kachel van de familie Paalman ook moet branden.

Harm schreef op 11-03-2018

Hallo Wilma, Als ik het goed begrijp betalen wij dan geen energiebelasting op ons verbruik voor de 3223 kwh???Als dat zo is stapt toch heel Nijverdal over!

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 13-03-2018

@Mitis. Ik was u nog een reactie schuldig. Van de Bron scoort met 9,6 goed in de rankinglijst van echte groene stroom. Onze leverancier om (De Unie) doet het met een 10 nog iets beter. Helaas past Van de Bron de Regeling Verlaagd Tarief niet toe. Dus om lid te kunnen worden en te profiteren, dient u op dit moment nog over te stappen. Overstappen naar om is aantrekkelijk door de lage vaste leveringskosten. Als u ons uw jaarafrekening stuurt, maken we vrijblijvend een vergelijking. U kunt het ook zelf berekenen door de 1e stappen van de aanmelding als klant te doorlopen. Als u het niet aantrekkelijk genoeg vindt, stopt u de aanmelding.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 13-03-2018

@Wat ....Vanzelfsprekend is er in de businesscase met al deze kosten rekening gehouden. Wij zijn hier nu juist mee begonnen om ook mensen met een kleine beurs te laten profiteren.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 13-03-2018

@Han, vertrouwen moet groeien en daarvoor laten we onze daden spreken. We zijn verder volstrekt transparant naar onze leden over inkomsten en uitgaven. Voor wat betreft onze eigen kachel: we stoken heel zuinig.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 13-03-2018

@Harm, als jezelf zou investeren zou je inderdaad de totale energiebelasting over je deelname in kWh terugkrijgen. Zo zit de regeling in elkaar. Bij ons hoef je zelf niet te investeren. Door de goedkope lening via het Energiefonds Overijssel en de verkoop van de opgewekte energie hebben wij circa 2/3 van de energiebelasting nodig voor onze kosten en blijft er 4 cent per kWh over om terug te geven aan de leden. In jouw geval is dat concreet 85 % van 3.223 kWh = 2.740 kWh. Dat vermenigvuldigd met 4 cent is een voordeel van € 109,60 per jaar, 15 jaar lang. Als je klant wordt, heb je daarnaast nog het voordeel van de korting op de vaste leveringskosten, dat is minimaal € 60,--. Als je geen klant wordt, betaal je helaas wel administratiekosten, omdat het bij onze leverancier geautomatiseerd wordt verwerkt.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-03-2018

Bij laatste reactie naam vergeten...

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-03-2018

@Mevr. Paalman-Vloedgraven; Het lukt niet om op de website de veelgestelde vragen aan te klikken; 15: Ben ik als lid van de coöperatie ook aansprakelijk? 16: Zijn er financiële risico’s verbonden aan mijn deelname? En graag antwoord op mijn vraag ‘Ben ik verplicht om een onderhoudscontract af te sluiten?’. Zijn er verder nog addertjes onder het gras? Of ‘kleine lettertjes’?

Geronimo schreef op 13-03-2018

@tut, bij Uitgesloten Aansprakelijkheid ben je niet aansprakelijk. Bij Beperkte Aanspr. voor een bedrag vermeld in de statuten en bij Wettelijke Aanspr. ieder gelijk, tenzij anders vermeld in de statuten. Verder zou ik het contract goed doorlezen, alhoewel ik geen bezwaren zie in het verhaal alhier. Daarom dus goed doorlezen.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 14-03-2018

@Wat ....Veel gestelde vragen zijn bij mij gewoon aanklikbaar. Maar Geronimo heeft gelijk. Het is een coöperatie U.A. en dat betekent inderdaad Uitgesloten Aansprakelijkheid. Dus leden profiteren wel, maar kunnen nooit aansprakelijk gesteld worden.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 14-03-2018

@Mevr. Paalman-Vloedgraven; Dank voor uw reactie, het lukt niet om veelgestelde vragen aan te klikken. Wilt u a.u.b. antwoorden op de vragen: ‘16 - Zijn er financiële risico’s verbonden aan mijn deelname’ en ‘Is er een verplicht onderhoudscontract en wat zijn de kosten voor onderhoud’.

Geronimo schreef op 14-03-2018

@tut, geen dank. Zoals hierboven beschreven, is het enige risico dat jij loopt, die eenmalige bijdrage van een paar tientjes, mocht de coop niet meer aan haar contract kunnen voldoen.Aangezien je alleen maar stroom afneemt, is er dus geen onderhoudscontract of enigerlei andere kosten.Anders is er in dit artikel niet de volledige waarheid weergegeven.

Mark Paalman schreef op 14-03-2018

@Tut: hierbij de tekst die onder 16 staat: "Als lid zijn er in de praktijk geen financiële risico’s. Je legt een paar tientjes in en deze inleg van 1% van je verbruik via de postcoderoosregeling wordt pas geïncasseerd zodra er voldoende leden zijn en het project doorgaat. Er is een theoretisch risico dat de energiebelasting en de stroomprijzen allebei aanzienlijk dalen en we daardoor een lager bedrag aan korting dan de 3,8 cent kunnen betalen. Maar dat is niet de verwachting en je beslist hier ook zelf over mee. Maar dan nog blijf je altijd financieel voordeel houden, alleen kan dat in theorie dan wat lager zijn. Voor leden die ook investeren zijn de risico’s iets groter omdat ze hun geld uitlenen in de vorm van een achtergestelde lening. Dat betekent dat de bank die 80% leent voorgaat op de investerende leden. Het risico ontstaat bij het optreden van een onverzekerde calamiteit (oorlog of natuurramp) en als gelijktijdig zowel de energiebelasting als de stroomprijzen aanzienlijk dalen. In dat geval bestaat er een risico dat we een lager rendement dan 5% kunnen uitbetalen."

Geronimo schreef op 15-03-2018

@fam. Paalman, zijn jullie preferente aandeelhouders? Lijkt mij wel eerlijk om dit te vermelden. Dan weet een ieder nl of er echt vertrouwen is in dit project. Duurzame energie is trouwens wel de beste.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 15-03-2018

@Geronimo. Nee, bij een coöperatie zijn alle leden de aandeelhouders en elk lid heeft 1 stem. We zijn gewoon lid en hebben dus ook 1 stem. Omdat wij het model hebben ontwikkeld vormen we het bouwbestuur. Een nieuw bestuur wordt door de leden gekozen.

Wilma Paalman-Vloedgraven schreef op 15-03-2018

@Wat ... Zo zie je maar weer waar een vraag goed voor is. We ontdekken daardoor dat nog het oude kortingsbedrag als antwoord bij de vraag staat, het was 3,8 cent, maar het is inmiddels 4 cent. Zullen we laten veranderen.

Uw reactie

Naam:
Bericht: