Brandweer assisteert Landschap Overijssel in het Wierdense Veld

Datum: 08-02-2018

19.49 uur - Vanmorgen zijn enkele mensen van het korps Nijverdal in het Wierdense Veld aan het branden geweest. Deze zitten gezamenlijk met enkele andere korpsen uit Twente en IJsselland, in de “Handcrew” van de brandweer Overijssel.

 
Voor deze Handcrew van de brandweer is het afbranden tevens een goede oefening. De Handcrew wordt tijdens of na een natuurbrand opgeroepen om het terrein in te trekken om de kleine brandjes en hotspots die overal weer op kunnen laaien, goed af te blussen.
 
In totaal zijn er drie vakken van ongeveer een halve hectare van het Landschap Overijssel afgebrand. Het branden is een van de maatregelen die bijdraagt om het heidegebied gezond te houden.
 
Doordat er vandaag vorst was voorspeld en de grond nog behoorlijk drassig was, was dit bij uitstek een goede dag om te branden. Allerlei insecten en de aanwezige kleine dieren die in het heidegebied leven zitten nu onder de grond.
Daardoor zitten deze veilig en hebben niets van het branden te vrezen omdat de vlammen en de hitte de grond niet in kunnen trekken.
 
Landschap Overijssel doet er alles aan om de vergrassing van de heide tegen te gaan. Dit kan door handmatig jonge boompjes en struikgewas weg te halen en/of schapen het gras kort te laten grazen en dus ook door stukken af te branden. Doordat het gras wegbrandt krijgt de heide weer kans om tot volle wasdom te komen.
 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 08-02-2018

Voordat alle groenen beginnen te zeuren. Heide afbranden is goed voor de natuur. Je krijgt er nieuw leven en natuur voor terug. Tevens zorgt het afgebrande materiaal als voeding. Dit werd vroeger ook gedaan, in mijn ogen tegenwoordig veel te weinig.

Abc schreef op 09-02-2018

Had vroeger een buurman met heidetuintje,had dit ook gehoord Vlam erin en foetsie 3 tuinen an andere buren

hendrik schreef op 09-02-2018

Toen woonde je zeker aan de tuinweg.

William S. Burroughs schreef op 11-02-2018

Aan Abc. Je hebt gecontroleerd en impulsief afbranden. Uw vorige buurman was waarschijnlijk geen licht en koos voor het laatste. Prettige dag.

Uw reactie

Naam:
Bericht: