Hellendoornse sportclubs aan de slag voor rookvrije sportaccommodaties

Datum: 29-01-2018

11:08 uur - Hellendoornse sportclubs die gebruik maken van een gemeentelijke buitensport accommodatie spraken woensdag 24 januari tijdens een bijeenkomst over rookvrije sportaccommodaties gezamenlijk de intentie uit, dat zij stappen willen zetten om de sportparken daadwerkelijk rookvrij te maken.

 

Op initiatief van de gemeente Hellendoorn kwamen acht voetbalverenigingen, de hockeyvereniging en de korfbalvereniging bijeen om te praten over rookvrije accommodaties. Een van de speerpunten in het gemeentelijk gezondheidsbeleid is het ontmoedigen van roken. Daarom ondersteunt de gemeente de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’, een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting, het Longfonds en het KWF Kankerfonds. Doel van de campagne is het beschermen van opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.

Niet roken tijdens jeugdactiviteiten
“Wij zijn van mening dat kinderen een sportclub moeten associëren met een gezonde plek. Zichtbaar roken hoort daar niet meer bij,” aldus Johan Coes, wethouder Sport en voorzitter van de Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en de Sport. (BLOS) “In juni van het afgelopen jaar heeft de BLOS daarom besloten zich hard te maken voor de totstandkoming van rookvrije sportaccommodaties. Eerste stap was het rookvrij maken van onze gemeentelijke binnensportaccommodaties, o.a. door rookvrije entrees in te richten. Aan sportclubs, gehuisvest op gemeentelijke sportparken, is vervolgens aan het begin van seizoen 2017/2018 gevraagd of zij aan willen haken bij de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ en willen invoeren dat er tijdens jeugdactiviteiten niet wordt gerookt. De bijeenkomst van 24 januari was bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren.”

Tijdens de avond beantwoordden Rosalie Huisman en Weslie Gerrits namens de Hartstichting en Marlie Cerneus namens de GGD vragen van de clubs. Al snel bleek dat alle aanwezige clubs de boodschap van de campagne onderschrijven en actief aan de slag willen met het rookvrij maken van de sportparken in de gemeente. Sommige clubs waren al begonnen met concrete afspraken, andere nog niet. De ervaring leert dat afspraken over rookvrije jeugdactiviteiten binnen een gewenningsperiode van twee maanden worden geaccepteerd. Dat feit deed enkele clubs overwegen het geheel rookvrij maken eerder in te voeren.

Ambitie: rookvrije sportparken in seizoen 2019-2020
Om de boodschap van de campagne goed in te laten bedden is besloten gezamenlijk naar buiten te treden en de ambitie te richten op het seizoen 2019/2020. De gemeente zal dan ook haar gebruiksvoorwaarden op dit punt aanpassen.

 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: