Black DES Day

Datum: 26-11-2017

10.15 uur - Zaterdag dus de wedstrijd. De Derby. Des had voor een prima sfeer gezorgd op het Gagelman. Vuurwerk vooraf. Wat een entourage. Alleen jammer dat zogenaamde SVVN “supporters” de nacht voor de derby de boel versmeerd hebben bij DES. Het grootste deel van de SVVN aanhang sprak er schande van.

Dit is geen ludieke actie. En die aanhang stond collectief opgesteld langs het DES terrein aan de kant van het “Oude Zwembad” Zeker een paar honderd vrouwen en mannen om hun Volharding aan te moedigen. Zelfs vuurwerk waar geen oordopje of andere gehoorbescherming tegen bestand was.

Maar we waren uiteraard gekomen voor de DERBY. De scheidsrechter floot om 14.32 uur voor het beginsignaal. De eerste aanval van SVVN gaat over rechts. Bas Koedijk wordt weggestuurd en geeft bij de achterlijn voor. Rechtstreeks in de handen van de DES keeper. SVVN laat zien waar ze voor gekomen zijn en ook DES kruipt niet in  zijn schulp. Het kan een mooie wedstrijd worden.

In de 5e minuut een mooie aanval van DES. Op de rand 16 wordt die aanval gestuit en het ziet er gevaarlijk uit voor SVVN. De vrije schop belandt op de paal en via het hoofd van keeper Michiel belandt de bal over de achterlijn. Dat was even schrikken. Wat komen we goed weg. In  de 10e minuut een aanval van SVVN. Melvin Hulsman kopt op doel maar de keeper van DES tilt de bal knap over de lat.

DES en SVVN geven elkaar geen duimbreed toe. Dan weer een SVVN aanval. Door het midden. Recht op het DES doel af. Jimmy schiet maar de doelman van DES geeft geen krimp. Dan is het weer DES. Aanval over echts, die door Delano Papilaya gestuit wordt. Hij krijgt hiervoor van de scheids een gele kaart. De vrije trap van DES levert gelukkig niets op. Dan weer SVVN. Via Hulsman krijgt Bas Koedijk de bal. Bas schiet maar net naast. In de 18e minuut wordt Melvin Morsink onderuit gehaald. De vrije trap levert niets op. In de 20e minuut een kleine miskleun van onze keeper. We lopen geen schade op en de weggegeven corner levert niets op.

In de 23e minuut krijgt Melvin Hulsman via het hoofd van Bas Koedijk op zijn slof. Een grandioos schot van ongeveer 40 meter en de bal verdwijnt in het DES doel. Wat een herrie aan de SVVN side. Aan de overkant blijft het stil. Bedompte gezichten bij de DES aanhang. In de 25e minuut een domper voor de Volharding. DES valt aan en Delano Papilaya maakt hands. De scheidsrechter staat er boven op. 2x geel, dus rood.

SVVN moet met 10 man verder en heeft nog een lange weg te gaan. In de 30e minuut wordt Rozema van DES gevloerd door  Hulsman. Hulsman op de bon. (een gele). In de 32e minuut een ingooi voor SVVN bij de cornervlag aan de rechter kant van het veld. De uit de ingooi ontstane corner levert weer een corner op. Het spel blijft op en neer golven want DES laat zich ook niet onbetuigd. In de 38e minuut stoeit Melvin Morsink met 2 spelers van DES. Melvin wordt gevloerd, maar de vrije trap leert niets op.

In de 41e minuut wordt Melvin Morsink neergelegd binnen de 16. Strafschop voor de Volharding. Morsink maakt er zelf koelbloedig 0-2 van. En dan gaat Bas Koedijk in de 43e minuut alleen op de keeper van DES af. De keeper pakt de bal net op tijd van bas zijn schoen af. Ook Melvin Hulsman probeert het nog een keer vlak voor rust. Ook recht op de keeper af. Maar die pakt de bal weer.
Wat een stand. 0-2 bij rust.

DES zal de 2e helft wel wat moeten laten zien wil het geen Black Des Day worden.  Des gaat aandringen maar het loopt allemaal op niets uit. SVVN blijft zich met tomeloze inzet verzetten. In de 57e minuut. DES ten aanval. De bal belandt in een kluwen spelers bij de 5 meter lijn. Michiel is alle Dessers en SVVNers te slim af. Klemvast. Geleidelijk aan begint het er op te lijken dat DES een beetje gelaten gaat voetballen. Zouden ze er niet meer in geloven?? Het heeft ze aan inzet niet ontbroken. Maar onze jongens blijven volharden.
In de 60e minuut gaat Bas Koedijk bij SVVN gewisseld worden voor Delano Burnama. DES blijft het wel proberen. Een aanval over links maar Michiel redt. De daarop volgende corner wordt weggewerkt. Daarna wordt Morsink onreglementair gestuit. Jimmy schiet de vrije trap recht op de keeper af.

Met 10 man gaat het nog steeds goed. De scheidsrechter geeft SVVN bij de 16 van DES zelfs een vrije trap mee. De SVVN aanhang begint duidelijk te concluderen dat ze Melvin Hulsman toch wel de man van SVVN van de wedstrijd vinden. Nog enkele minuten te gaan en DES scoort. Afgekeurd wegens buiten spel. Opletten dus.

Het laatste kwartier is dus al lang in gegaan. Een gele kaart voor no 5 van DES. Ahmed Alan krijgt een “klap” in de nek. Ahmed zet stug door. Daarna wordt Ahmed weer gevloerd. En wordt waarschijnlijk aan het hoofd geraakt.  (blijkt achteraf de neus te zijn)  Het is tijd maar de scheidsrechter weet dat nog niet. Hij heeft het kennelijk naar de zin bij de Derby. SVVN voetbalt rustig de wedstrijd uit en bij DES lukt het ook niet meer.

Ver in blessure tijd probeert Rozema het nog een keer met een schot. Een vrije trap van links. Na 6 minuten in blessure tijd zou SVVN bijna op 0-3 komen. Dus niet. Dat zou ook te veel van het goede zijn. Maar in de 7e minuut van de blessure tijd lukt het DES wel.  Met alle macht wordt er nog een keer aangevallen en de bal verdwijnt achter Middelesch, 1-2.

En dan vindt de scheidsrechter het welletjes. Na 7 minuten en 46 seconden in blessuretijd is dat dan echt einde wedstrijd. De spelers van SVVN rennen naar hun supporters om ze te bedanken voor hun steun. Jimmy vertelde me dat hij kapot is. Maar dat gold volgens mij voor alle SVVNers.

Conclusie: SVVN heeft gevochten voor wat ze waard zijn. En dat 65 minuten lang met 10 man. DES heeft alles geprobeerd, maar het lukte niet. Karakter, inzet, strijd. Daar hebben we mee gewonnen.

Melvin Hulsman na afloop nog even gehoord over zijn nominatie voor SVVN man of the match. Bescheiden Melvin wilde daar niets van weten: “We hebben voor elkaar gestreden, we waren een klasse beter dan DES. Des heeft niet gebracht wat we van hen verwacht hadden”.