Fairtrade heeft de wind mee

Datum: 22-11-2017

8.20 uur - In de gemeente Hellendoorn blijft Fairtrade in beweging. Op initiatief van de fractie GroenLinks kreeg de Stichting Fairtrade gemeente Hellendoorn bij de Begrotingsvergadering 2018 een subsidie van € 1500,--. Ook ontvingen opnieuw enkele organisaties en bedrijven in de gemeente de Fairtrade sticker ‘Wij doen mee’. 

 
 
De Stichting is erg blij met de politieke steun en de financiële ruimte die de subsidie geeft. Hiermee kunnen de activiteiten worden uitgebreid en b.v. voorlichtingsavonden worden georganiseerd.
Dhr. Gerrit v/d Brink reikte namens de Stichting Fairtrade gemeente Hellendoorn op 9 november jl. de ‘Wij Doen Mee‘ sticker uit aan mevr. Hutman, beheerder van ’t Vischnet, het zalencentrum van de Vrije evangelische gemeente aan de Grotestraat. Zij is een groot voorstander van eerlijke handel zonder kinderarbeid.  Met het gebruik van o.a. fairtrade koffie en thee ondersteunt ’t Vischnet daadwerkelijk het fairtrade gedachtengoed. 
 
Op 17 november jl. reikte mevr. Willie Roskam-Kroeze namens de stichting een ‘Wij Doen Mee’ sticker uit aan Boomkwekerij & Groothandel Zonnebeld aan de Boomcateweg. Zonnebeld was de eerste kweker in Nederland van bos- en haagplantsoen die sinds oktober 2010 voldoet aan de overheidscriteria voor duurzaamheid. Het bedrijf stimuleert zoveel mogelijk de flora en de fauna op een natuurlijke manier en gebruikt daarvoor een eigen bedrijfsnatuurplan. Ook gebruikt het bedrijf fairtrade producten.
Deze uitbreiding van bedrijven met de ‘Wij Doen Mee’ sticker brengt het aantal van instanties en bedrijven die meedoen op ongeveer 40.
 
De Stichting Fairtrade gemeente Hellendoorn blijft zich inzetten voor de bewustwording van eerlijke productie en handel bij de burgers en bedrijven. Ook wordt zoveel mogelijk samengewerkt met andere organisaties op het gebied van milieu en duurzaamheid. 
 
Voor meer informatie kunt u kijken op www.fairtradegemeenten.nl/wat-is-fairtrade.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 22-11-2017

De gedachte is fair maar het blijft een illusie die je een goed gevoel geeft. Want het zwaarste deel van de strijkstok hangt nog steeds in het westen. Kortom het is gewoon handel maar nog lang niet fair. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 22-11-2017

Fairtrade klinkt netjes maar is nog lang niet koosjer. Prettige dag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 22-11-2017

Salaris directeur ruim € 128.000,00 Even gegoogled: Fair trade schiet niet op Maar al zouden alle multinationals alleen nog maar duurzame koffie willen en alle boeren een opslag van 10 procent op de marktprijs betalen, dan zou dat nog nauwelijks verschil maken. Voor een land als Ethiopië zou de opbrengst van koffie, het belangrijkste exportproduct, dan 880 miljoen zijn in plaats van 800 nu. Fair trade schiet gewoon niet op, zo simpel is het. Geen enkel op de boer of boon georiënteerd programma kan de balans tussen koffieproducerende en consumerende landen herstellen. Anders zou het zijn wanneer bijvoorbeeld Ethiopië de bonen niet groen zou exporteren maar ter plekke zou branden. Dat mag best gedaan worden door die multinationals, wanneer ze dan ook in het land belasting betalen, maar liever nog door lokale branders. Omdat gebrande bonen ongeveer drie tot vijf keer meer opbrengen, zou Ethiopië er twee miljard extra aan verdienen, wat die drie miljard ontwikkelingshulp die het land nu ontvangt overbodig zou maken. Max Havelaar en fair trade zijn bedacht om de koffieketen te veranderen, eerlijker te maken. Dat gaat op deze manier niet lukken. Niet als het zich richt op de boeren, en niet als het optreedt als het schoothondje van de multinationals in plaats van de waakhond die de tijd en aandacht verlegt naar partijen die het systeem willen veranderen en de keten willen verbeteren. Nog vele jaren

Mitis schreef op 22-11-2017

Tut, jij snapt het echt niet he, de mens leeft graag in een mooie illusie. Fair trade helpt die mensen die gretig graag in een illusie geloven...

Mitis schreef op 22-11-2017

We leven in een kapitalistische wereld of je daar nou blij van wordt of juist niet, dat verandert er niets aan. Let op onze linkse broeders, ook die scoren graag goed in salaris al hebben ze mooie verhalen, niet mijn club maar de SP regelde dat strak, dat is pas door de regering verboden. Het storten van salarisbetalingen in de partijkas en vandaar uit aangepast naar kamerleden mag niet meer.

Mitis schreef op 22-11-2017

Dan nog even een tik naar GL onze milieufreaks, die club zit in het Europarlement en klets gezellig mee over het milieu, alleen als Volkswagen de kluit jaren zwaar belazerd moet dat bericht uit die hele foute USA komen, haha het kan verkeren....

Jos schreef op 22-11-2017

Tut is erg bezig met geld van anderen. Wat vind jij van het feit dat een burgemeester zoveel verdiend? Burgemeester van gemeente Molenwaard. met bijna 30.000 inwoners verdiend 106.606 euro. Het geldt van onze burgemeester treft jouw hard,

k.e schreef op 23-11-2017

ik heb echt het idee dat hier enkele mensen onder een andere naam , maar gewoon de zelfde zijn. walgelijk

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-11-2017

‘Directeur Fairtrade verdient ruim € 128.000,00’ @k.e.: Qua schrijfstijl/IQ kloppen de namen wel; Jos/Richard is een beetje aan het trollen. @Jos/Richard; het is wettelijk bepaald wat een burgemeester verdient t.o.v. aantal inwoners gemeente. Hij heeft ambt 24 uur/7 dagen per week. Voorbeeldfunctie, kan in zijn vrije tijd niet naar bordeel, niet te hard rijden, zijn haar niet lang laten groeien en zijn tuin niet verslonzen. Hij wordt gecontroleerd door wethouders, gemeenteraad en burgers. Directeuren en hun goede doelen zijn moeilijk te traceren, hun jaarverslagen zien er te gelikt uit met foto’s van blije gekleurde mensen. Ik krijg altijd gevoel van berg roestig schroot met dun laagje chroom.

Han schreef op 23-11-2017

Klopt k-e. Jos is er erg goed in. Kinderlijk gedrag.

William S. Burroughs schreef op 23-11-2017

Aan Mitis. Wat uw tik richting GL betreft even het volgende wat mij persoonlijk betreft. Het is zeker niet zo dat ik GL In elke sloot die zij inspringen automatisch na zal springen. Dat zou niet verstandig zijn en bovendien heb ik behoorlijk dure gel. Wat de illusies betreft stel ik voor om Hans Klok directeur van Fairtrade te maken. Tot slot wat de SP betreft. Dat is oude koeien uit de sloot halen want dat staat al jaren in hun programma en statuten. Wat je niet kunt zeggen van de 1,4 miljard die dankzij het afschaffen van de dividend belasting naar het buitenland verdwijnt. Dat stond in geen enkel verkiezingsprogramma en valt onder het bezwijken aan chantage van de multinationals. En dat was bij de SP nooit gebeurd. Dus u vergelijkt wederom tomaatjes met hele grote appels en peren. Die zo valt mij op naast de gewone boodschappen steeds duurder worden. Tja die 1,4 miljard moet ergens wegkomen? Dus om met het onderwerp FaIrtrade te eindigen is het zo dat wij als consument zowel de koffieboertjes als buitenlandse aandeelhouders tevreden houden. En ook dat is een wet van Meden en Perzen en zo oud als de weg naar Rome. In gewone mensentaal noemen we dat gewoon bedonderd worden waar je bij staat. Tot zover. Prettige dag.

Mitis schreef op 23-11-2017

Aan WSB: Wat GL betreft al is het niet mijn favoriet, in de kern ben ik het met ze eens, op ons milieu moeten we zuinig zijn, in het EU parlement kijken ze bij de spelregels voor handhaving net zo de andere kant op als de rest van die toneelspelers! Ik heb ook in de USA gewerkt daar is groot respect voor regels - It´s the law - als je daar de spelregels niet volgt zit je zo 10 jaar achter de tralies, hier mag je 240 uur borden afwassen in een ziekenhuis. Wat die dividend belasting betreft lees je nergens de kern van de zaak. In Nederland krijgen beleggers onder voorwaarden die dividend belasting terug. Buitenlanders nooit. De staat is door grote buitenlandse beleggers aangeklaagd in dit verschil in behandeling en staat juridisch erg zwak. Dat je dit nergens leest komt omdat onze pers in het algemeen links en vrij slecht geïnformeerd is.

Jos schreef op 23-11-2017

Tut dus de verslagen kloppen niet? Doet een ambtenaar niet meer werk tegen een 3e van het werk van een burgemeester? Wat jij aangeeft heet markt werking. Directeuren van Ten Cate hebben miljoenen verdiend is dit slecht? Fairtrade zal toch een goede functie hebben anders verkochten de boeren hun producten wel aan een ander.

Jos schreef op 23-11-2017

Han ben jij niet de kinderlijkste? Reageer inhoudelijk groeit je volwassenheid van.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-11-2017

‘Directeur Fairtrade verdient € 128.000,-‘ @Jos/Richard; jaarverslag wordt goedgekeurd door accountants, dus dat klopt wel. Ik word kriegel van die schijnheilige foto’s die de harde realiteit van de arme boeren niet weergeven. Fairtrade en andere clubs maken misbruik van de goedheid van consumenten, ze spiegelen alles mooi voor, alsof ze wijwater hebben gedronken, terwijl de werkelijke situatie niet gunstig of zelfs nadelig is voor de boeren. Kwaliteit van Fairtrade producten is niet de beste, omdat importeurs voor hetzelfde geld, de beste kwaliteit kopen zonder keurmerk.

William S. Burroughs schreef op 23-11-2017

Aan Mitis. Met Trump als president roep ik al een jaar: Call the Law! Prettige dag.

Han schreef op 23-11-2017

Jos. Reageren onder twee of meerdere namen. Dat komt volwassen over. Dat je nog durft te reageren, zal me rot schamen. Uw IQ (met hoofdletters) zal dit wel niet toelaten.

Han schreef op 23-11-2017

Jos. En gebruik eens leestekens. Dan wordt het nog enigszins begrijpelijk, met wat je allemaal uitkraamt.

Mitis schreef op 23-11-2017

Een aanvulling: Het is stuitend om het verschil tussen de USA en Europa te zien. In de USA krijgen kopers van Volkswagens door de wet afgedwongen een forse compensatie of kunnen de sjoemel auto terug doen. Management van VW wordt fors gestraft. Hier in de EU kan de klant doodvallen, pech gehad en krijgt het VW management gewoon zijn (niet) verdiende bonus. Bij een volgende APK moet je race dieseltje zijn teruggeschroefd tot een langzame boerentrekker. Jammer dan en het domme, stomme volk pikt dat ook nog!

Mitis schreef op 24-11-2017

Idd WSB een impeachment zou me niets verbazen in die dollarcratie met jury rechtspraak. Wie betaald die bepaald!

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-11-2017

@Jos: €128.000,- krijgt Fairtrade-directeur: je zegt dat directie Ten Cate veel verdient; dit is een enorm bedrijf die veel omzet maakt, klanten kiezen er zelf voor om hier te kopen, ze kunnen ook naar andere producent gaan. Personeel van dit bedrijf heeft het prima, ze hebben goed huis, genoeg te besteden, kunnen in auto rijden, op vakantie, goed pensioen, vrije tijd, dus Ten Cate zorgt goed voor personeel. Dan mogen ze ook goed verdienen, wanneer het slecht gaat met een ondernemer accepteren ze de verliezen en faillissement ook. Fairtrade-boeren hebben geïnvesteerd om aan eisen te voldoen en moeten heel hard werken om lening terug te betalen en maar afwachten of ze genoeg betaald krijgen voor hun product. Ze hebben zelfs geen tijd/ruimte om voor zichzelf en omgeving wat extra gewassen te verbouwen en geen tijd voor bijbaantje. Dus al met al, is het leven van boeren niet altijd verbeterd. En daarbij, dit soort stichtingen/goede doelen geven het beeld, dat al het geld op de juiste plek terechtkomt, dit klopt niet.

Uw reactie

Naam:
Bericht: