Duurzame energievisie gemeente Hellendoorn

Datum: 14-11-2017

14.29 uur - Het college van burgemeester en wethouders van Hellendoorn heeft op 14 november 2017 haar 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' het licht doen zien. In deze visie is weergegeven hoe, en hoeveel er van de in 2013 gestelde doelstelling - 20% CO2- reductie in 2020 ten opzichte van 2008 - gehaald kan worden.

 
Op grond van de huidige inzichten en maatregelen verwacht het college dat circa 70% van de doelstelling gehaald kan worden mits alle betrokkenen aandacht blijven houden voor energie en overeenstemming gevonden kan worden voor het intensiveren van duurzame energieopwekking en energiebesparing. De doelstelling is met ongewijzigd beleid dan ook niet haalbaar zonder aanvullende maatregelen.
 
Om ook die ontbrekende 30% te kunnen realiseren biedt de visie bijvoorbeeld meer ruimte voor windenergie, dan alleen maar op het bedrijvenpark ’t Lochter. Maar ook initiatieven voor duurzame energieopwekking, via biomassa en zon worden met een positieve grondhouding tegemoet getreden. Om duurzame energie-initiatieven te kunnen faciliteren, stimuleren en coördineren wordt 1 fte capaciteit beschikbaar gemaakt.
 
Aanleiding voor het opstellen van deze duurzame energievisie was het besluit om geen toestemming te geven voor de plaatsing van windmolens op 't Lochter III. In het verlengde van dit besluit heeft de raad een motie aangenomen waarbij het college opgeroepen werd naar alternatieven te zoeken en die uit te werken. Het college heeft deze opdracht ruim opgevat en zichzelf de opdracht gegeven een 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' op te stellen. Bij het opstellen van het concept van deze energievisie is een interactief traject met de samenleving gevolgd. Juist ook vanwege de mogelijk vele ruimtelijke gevolgen van duurzame energieproductie en het belang van maatschappelijk draagvlak. Na bespreking in de commissie Grondgebied van een eerdere conceptversie heeft het college een second opinion laten uitvoeren door Energie Centrum Nederland. Dit leidde tot de versie die nu door het college aan de politiek is voorgelegd.
 
De energievisie zal op 29 november 2017 tijdens de openbare vergadering van de commissie Grondgebied behandeld worden. Vaststelling door de raad is voorzien op 12 december 2017. Na deze vaststelling zal een uitvoeringsprogramma gemaakt worden met een activiteitenplanning.
De 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' beperkt zich op dit moment tot de in 2013 geformuleerde doelstelling. Maar de energieopgave stopt uiteraard niet in 2020. Dat betekent dat voor de periode na 2020 nieuwe doelstellingen geformuleerd zullen worden. Het college heeft de raad voorgesteld aan te sluiten bij de nationale ambities: 49% CO2-reductie in 2030 en energieneutraal zijn in 2050.
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wat ben ik toch een tut! schreef op 16-11-2017

Later, in 2050, wil ik een mooie villa, met grote tuin, zwembad en een grote garage voor mijn auto’s. Hoe ik dat ga doen ? Oh, ik heb een leuk notitieboekje gekocht en schrijf daarin mijn plannen: - cementmolen koop ik voor prikkie op Marktplaats. - neefje van buurman is metselaar - partijtje bakstenen is zo geregeld, heb ik een mannetje voor. - ga meer Staatsloten kopen, zodat kans op hoofdprijs groter wordt. - steek vaak een kaarsje op en bid dan drie weesgegroetjes - in mijn kennissenkring zijn veel handige doe-het-zelvers. Dus met de hulp van alle lieve mensen om mij heen, komt mijn droomhuis er vast wel.

Mitis schreef op 17-11-2017

Wat dacht je van gewoon aan het werk Tut, of is dat niets voor jou?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 17-11-2017

@Mitis: precies dat bedoel ik; ‘papier is geduldig’ men kan wel mooie plannen opschrijven, maar als er geen actie ondernomen wordt, verandert er niets. Dus ambtenaren schrijven wel milieuplannen, terwijl er tegelijkertijd in de praktijk niets van terechtkomt. B.v. nieuwbouw politiebureau; éénderde van alle Nederlandse kantoren zijn overheidsgebouwen, plus daarbij de andere leegstaande bedrijfspanden; daarvan staan er in deze regio genoeg leeg. Het is slecht voor milieu om nog meer bouwmaterialen te produceren, te vervoeren en te verwerken. Zet liever een paar koeien op die beoogde bouwkavel.

Mitis schreef op 17-11-2017

Tut, In Gem. Hellendoorn lijkt duurzame energievoorziening meer op een duurzame werkvoorziening voor ambtenaren, veel praten veel koffie, niets voor elkaar krijgen. Zelfs geen windmolens op een industrie terrein. Symboolpolitiek noemen we dat...

Wat ben ik toch een tut! schreef op 17-11-2017

Deskundigen met pittige karakters krijgen baan in bedrijfsleven omdat ze daar meer kunnen verdienen. Bij de overheid worden de deskundigen wegbezuinigd, daarna worden ze weer tegen hogere kosten ingehuurd als adviseur. Maar ja, we mogen God op onze blote knieën danken, dat we in zo’n goed georganiseerd, veilig en prettig land wonen.

Jos schreef op 18-11-2017

hoezo god en niet Allah?

Dirk Jan schreef op 18-11-2017

Het zou wel heel gek worden als er zou staan, we mogen Jos wel op de blote knieën danken.

Han schreef op 18-11-2017

Misschien gaan we Jos danken op onze knieën als hij niet meer reageert of eens volwassen wordt.

Jos schreef op 18-11-2017

Han, ik gaf je pas de mogelijkheid. Jij stopt met onzinnig reageren en dan stop ik ook, maar het zinnige bij jouw is ver weg. Allah geeft je kracht.

Han schreef op 18-11-2017

Jos, weet wel eens wat je zegt? Vraag me af of je wel toerekeningsvatbaar bent.

Han schreef op 18-11-2017

Of is het je dag niet Jos? Is er wat gebeurt? Zat je ook in de bus op de A7 die ze tegen hebben gehouden? Kon je niet demonstreren vandaag, jammer voor je, maar houd dat allah gedoe binnenkamers in je eigen huis, of waar je ook maar in woont.

Jos schreef op 18-11-2017

Nee hoor rustig dagje gehad, even op Nijverdal geweest was er erg gezellig. visje op de markt...lekker!! Hoe was jouw dag? Was het alleen maar negativiteit? Bij Tut op de koffie geweest verwacht ik. Tip... zet lekker je schoen...wie weet krijg je een cadeau...en wordt je weer iets vrolijker.

Jos schreef op 18-11-2017

Han zie het een beetje kleurrijk en niet te zwart wit. Al die pieten nu zijn een vrolijk gezicht met al hun pit. De een gelooft hierin, de ander ergens anders in. God of Allah is 1 pot nat, er is al ellende zat. Han wees een keer positief en wie weet vind iedereen en zelfs de sint je wel lief !!

Roel schreef op 18-11-2017

Zeg dames, kunnen jullie niet een keer onderling jullie telefoonnummers uitwisselen; dan kunnen jullie samen verder kibbelen over al jullie probleempjes. Ik, en waarschijnlijk meerderen met mij, worden hier een keer een beetje moe van dat gedoe tussen jullie twee!!!!

k.e schreef op 19-11-2017

Roel; het zijn een en dezelfde meisjes

Han schreef op 19-11-2017

Han is het ene meisje. Jos, Richard en welke personen nog meer zijn het andere meisje.

Jos schreef op 19-11-2017

Han is de net Tut. beide hypocriet.

Jos schreef op 19-11-2017

K.E. wees creatief en lief. onzinnige reacties van jouw vergeet een ieder gauw :). Is tut jouw vrouw? verlaat haar gauw. oh ja leer zinnig typen, dan valt er vast eer te genieten!!

Uw reactie

Naam:
Bericht: