Kinderboekenweek bij Staatsbosbeheer in het BuitenCentrum De Sallandse heuvelrug

Datum: 15-10-2017

10.00 uur - Tijdens de Kinderboekenweek hebben bijna 250 kinderen van de basisscholen uit de gemeente Hellendoorn meegedaan aan het programma ‘gruwelijk eng’ aangeboden door IVN/CNME en Staatsbosbeheer.  Mede dankzij een bijdrage van de ‘Stichting samen voor de Sallandse heuvelrug’, de Zinin bibliotheek en de vele vrijwilligers hebben de kinderen een buitengewoon bijzondere ochtend in de natuur gehad.

 
 
Na het voorlezen van een boek, want dat hoort natuurlijk bij de Kinderboekenweek, gingen de kinderen onder begeleiding van de meegekomen ouders, juffen en vrijwilligers o.a. binnen aan de slag met maken van een eng masker, een onderzoekje naar pissebedden, voeldoos met ‘griezelig enge’  voorwerpen en braakballen pluizen. Na een korte pauze waren er buiten ook een aantal opdrachten: bosmonsters, branderige planten, onheilspellende spinnen en slome slijmerds.
 
Maar is de natuur nu echt zo gruwelijk eng? Natuurlijk die slome slijmerige slakken vinden we vies en eng. Met hun slijmspoor en ogen op steeltjes zijn het niet echt schoonheden, maar het zijn wel bijzonder nuttige dieren. Ze verwerken dood plantaardig en dierlijk materiaal en zijn daardoor onmisbaar voor een gezonde bodem. Wist je dat slakkenslijm in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt en dat slakken een delicatesse zijn voor sommige mensen, wilde zwijnen, egels, muizen, kikkers?
 
Wat dacht je van gruwelijk enge planten in de natuur. Wie ooit in een bos brandnetels is gevallen kan er over meepraten. Maar bekijk je een brandnetel goed dan ziet die er erg mooi uit en als je voorzichtig bent kan je hem zelfs aaien. Wat een ontdekking dat thee gemaakt van brandnetels best wel lekker is en niet eens prikt!
 
Uilen zijn actief in de nacht en ze eten hun prooi met huid en haar op. De niet verteerbare delen braakt een uil uit. Met de botjes die in een braakbal worden gevonden kun je het hele skeletje van het opgegeten dier terugvinden. Gruwelijk eng of toch buitengewoon bijzonder?
 
Allerlei natuurverschijnselen hebben een griezelig image gekregen. Maar is dit terecht? Drinken vleermuizen bloed? Zijn spinnen giftig? Elke diersoort is op zijn eigen manier buitengewoon, bijzonder en nuttig.
 
Tijdens de ochtenden hebben de kinderen genoten en zich verwonderd. Ook hebben ze de buitengewoon bijzondere ontdekking gedaan dat als je de moeite neemt om ‘griezelige’ dieren en planten te leren kennen je ze niet eng meer maar juist bijzonder vindt.
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: