Afvalbedrijf boekt steeds betere milieuresultaten

Datum: 11-10-2017

Het afvalbedrijf van de Gemeente Hellendoorn heeft in 2017 gewerkt aan een aantal ingrijpende veranderingen, met stuk voor stuk positieve resultaten. Dienstverlening aan inwoners en bedrijven wordt gecombineerd met steeds betere milieuresultaten. 

De hoeveelheid restafval zal op basis van de resultaten van de eerste drie kwartalen van het huidige jaar worden teruggedrongen van 189 kg per inwoner in 2016 naar 144 kg per inwoner in 2017.
 
PMD-containers verminderen restafval boven verwachting
De introductie van gescheiden PMD-inzameling (verpakkingen van Plastics, Metalen en Drankkartons) begin 2017, is een succes geworden. Ruim 95% van de inwoners heeft gekozen voor een minicontainer. Ook de inleverpunten nabij de supermarkten zijn in stand gebleven zodat ook de hoogbouw en kleinbehuisden mee kunnen doen aan de gescheiden inzameling. Het succes van de PMD-inzameling is nog groter dan verwacht. In 2017 verwachten we ruim 1040 ton PMD in te zamelen. Dat komt overeen met circa 29 kg per inwoner. Dat betekent ook 1040 ton minder restafval. De meeste inwoners hebben ervaren dat het gebruik van de PMD-container het volume in de restafvalcontainer minimaliseert waardoor het eens in de vier weken ophalen van de restcontainers is gerechtvaardigd.
 
Oud papierinzameling
De inzameling van oud papier en karton blijft een groot succes. Het merendeel van de inwoners doet mee en er zit nog slechts een minimale hoeveelheid oud papier in de restcontainer (gemiddeld nog 5% in de bebouwde kom en in de buitengebieden ligt dit percentage nog lager). Dat betekent dat het grootste deel van het papier via de papiercontainers wordt ingezameld. Het huidige beleid voor oud papier wordt dan ook doorgezet.
 
Uitdaging GFT- inzameling
Op het gebied van de inzameling van GFT (groente-, fruit- en tuinafval) is nog een wereld te winnen. Op dit moment bestaat 37% van het restafval nog uit GFT. Dat betekent zo’n 115 kg per persoon per jaar. Daar wordt de komende jaren dan ook stevig op ingezet. Want op weg van de huidige 144 kg restafval, via 100 kg in 2020 naar 50 kg per persoon per jaar in 2030 zet het terugdringen van GFT in het restafval echt zoden aan de dijk.
 
Afvalapp en informatiecampagne
De in de loop van 2016 geïntroduceerde afvalapp met uitgebreide informatie over de afvalinzameling is inmiddels in de gemeente Hellendoorn al 13.350 keer gedownload. Met deze app wordt iedereen geïnformeerd over de afvalinzameling en herinnerd aan welke container wanneer wordt opgehaald. Succesvol is ook de campagne gebleken met de familie Helder als boegbeeld. De tips om afval nog beter te scheiden, zoals die op de gemeentelijke website staan vermeld en regelmatig in het Hellendoorn Journaal zijn gepubliceerd, blijken te worden opgevolgd.
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 11-10-2017

Goef bezig. Kan niet anders zeggen. Schrik wel van de hoeveelheid gft afval in de rest container. Elke vier weken blijf ik me verbazen hoeveel plastic afval je hebt.

Jos schreef op 11-10-2017

bang aangelegd

Tom schreef op 12-10-2017

Hoe zo minicontainer, PDM is gewoon een lompe te grote bak.

Pff schreef op 12-10-2017

PMD blijkt helemaal geen succes te zijn, er zit veel nutteloos plastic in wat niet recyclebaar is. Grotendeels gaat alsnog naar de ovens. Scheiden moet je aan de specialist over laten.

Han schreef op 12-10-2017

Tom. Denk dat we blij mogen zijn met deze grote bak. Had je een kleine gekregen, dan werd hij elke twee weken geleegd. Kan je gelijk meer betalen voor je afval.

Tom schreef op 13-10-2017

@Han, Dan moet je minder afval kopen, Ik heb de bak niet halfvol terwijl ik de pakken niet eens plat druk.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-10-2017

Inderdaad geen pakken vruchtensap meer kopen, één liter bevat maar liefst 28 suikerklontjes. Melkproducten zijn ook ongezond, bevatten slechte vetten, resten groeimiddelen voor koeien, bestrijdingsmiddelen die op weilanden en mais terechtkomen. De voedingsstoffen kun je ook uit noten, fruit, groente en eieren halen. Minder boter/margarine/halvarinekuipjes kopen en vooral geen flessen bakproduct (vloeibaar plastic, zo erg bewerkt). Adviezen van Voedingscentrum? Deze heeft connectie’s met grootste voedingsmiddelenconcern Unilever. Vleeswaren en worst in plastic verpakking; ook niet meer kopen, heel vet, en denk maar niet dat het van beste vlees wordt gemaakt, alle restanten onverkoopbaar vlees wordt er in verwerkt, met veel zout en kruiden om de gore smaak te versluieren.

Han schreef op 13-10-2017

Tut, deze vind ik interessant. Bestrijdingsmiddelen op gras en mais. Vertel mij eens wat daar allemaal op gespoten wordt? Betreft vleeswaren heb je gelijk. Surrogaat vlees noem ik het ook wel. Betreft groeimiddel voor vleesdieren is wel achterhaald. Uiteraard krijgen deze dieren wel een streng dieet waar ze hard van groeien. Wil je een echt lekker en goed stuk vlees, dan zul je dit toch bij een boerderij winkel moeten zijn waar het dier opgegroeid en geslacht is.

Jos schreef op 13-10-2017

En waar worden de nootjes bij de zuivel boerderij in verpakt?? Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. In de Schijf van Vijf vind je de magere en halfvolle varianten. LOL

k.e schreef op 13-10-2017

geweldig genotuleerd TUT ik zou zeggen direct door sturen naar de "DALTON BROTHERS" in Den Haag, je weet weet wel die Heren die het voor het zeggen hebben RUTJE voorop

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-10-2017

@Han: veevoederleveranciers adverteren al met “hogere groei” en “maximale vleesaanzet” door z.g. samengesteld voer. Dus varkens en koeien mogen niet op natuurlijke snelheid groeien, maar dit wordt versneld. Wat dacht je van plofkippen?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-10-2017

Han; even googlen: https://www.luimstra.nl/uploads/bestanden/Luimstra/dowagro-onkruid-in-weiland_v4.pdf http://www.forfarmers.nl/sectoren/plant/plant/gewasbescherming/mais.aspx

Mitis schreef op 14-10-2017

Er kunnen extreem nauwkeurige chemische analyses uitgevoerd worden. Daarom lijkt voedsel voor mensen zonder kennis van zaken snel schadelijk. Gezien de nog steeds stijgende leeftijd waarop we overlijden loopt het echt zo'n vaart niet met de schadelijkheid. Het is wel de enige mogelijkheid om 8 miljard mensen te voeden!

Han schreef op 14-10-2017

Tut. Inderdaad samengesteld voer. Dit zijn nog geen groei middelen. Mais wordt een keer per jaar gespoten tegen onkruid. Dit wordt gedaan in het begin van het seizoen. Plant ondervindt hier ternauwernood hinder van. Een half jaar later wordt het pas geoogst. Het middel wat op de plant terecht is gekomen zit hier niet meer in.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 14-10-2017

@Han; aan varkensvoer worden kunstmatige zoetstoffen toegevoegd; de alvleesklier geeft extra insuline af omdat het echte suiker verwacht. Deze suiker komt niet, daarom wordt suiker uit het bloed gehaald. Dit geeft snelle daling bloedsuiker, dat hongergevoel oproept; varken eet weer voer met zoetstoffen; proces herhaalt zich voortdurend, dit heet vetmesten. Ook mensen worden hierdoor dik.

Uw reactie

Naam:
Bericht: