Memory Museum zoekt steun bij sympathisanten voor aankoop en renovatie pand

Datum: 23-09-2017

14:11 uur - Het Memory Museum in Nijverdal is dringend op zoek naar financiën om het pand, waarin het museum nu gevestigd is, aan te kopen  en grondig te moderniseren. Daarvoor moet veel geld bij elkaar gebracht worden. Lukt dat niet, dan ziet de toekomst van deze publiekstrekker van formaat er somber uit, denkt het stichtingsbestuur. Daarom doet Memory een beroep op alle sympathisanten om een financiële bijdrage te leveren aan het voortbestaan van het museum.

 

Het Memory oorlogs- en vredesmuseum is sinds zijn oprichting in 2010 uitgegroeid van een klein museum gerund door vrijwilligers tot een semi-professioneel kennis- en educatiecentrum op het gebied van oorlog en vrede. Per jaar bezoeken ongeveer 18.000 gasten uit de hele provincie, maar ook uit andere delen van Nederland en zelfs het buitenland, het museum. 

Het verzorgen van lessen en projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs, is inmiddels een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het museum. Het museum werkt daarvoor steeds intensiever samen met andere organisaties, zoals de Canadese begraafplaats in Holten, het Historisch Centrum Overijssel, het Bevrijdingsfestival Overijssel en Het Anne Frank Huis. Naast blijvende aandacht voor het verleden, spelen immer actuele vraagstukken als democratie, verdraagzaamheid en mensenrechten een grote rol bij alle activiteiten van Memory. 

Huisvesting nijpend probleem
Memory kan haar stevige positie alleen blijven waarmaken als de huisvesting passend is. En juist daar knelt het. Memory zit tijdelijk in het huidige pand, dat eigendom is van woningstichting Reggewoon. Die heeft zich bereid verklaard het te verkopen tegen een alleszins redelijke prijs, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hellendoorn. Het gebouw is echter in zijn huidige staat niet toekomstbestendig: het is niet alleen te krap, maar ook slecht geïsoleerd, waardoor het energie slurpt. 

Modernisering noodzakelijk
Aankoop, renovatie en uitbreiding van het gebouw, dat alles gaat veel geld kosten. We zijn druk doende om het programma van eisen te laten begroten. Hoewel het stichtingsbestuur in de loop van de jaren uiteraard wel een spaarpot heeft opgebouwd, zal  dat bij lange na niet voldoende zijn. Tegelijkertijd rendeert aankoop van het pand alléén, als het museum uit kan breiden en meer projecten op kan zetten. Zonder uitbreiding en modernisering ziet het bestuur geen mogelijkheid om de ambities van het museum waar te maken. “Daarmee zou het doek vallen”, stelt voorzitter Hans van Overbeeke vast. “En dat kunnen we niet laten gebeuren.” 

 

Bijdrage leveren?
Vindt u ook dat het Memory Museum moet blijven? Dat kan door een bedrag te storten op  NL69 RABO 0156 0740 44 t.n.v. het Memory Museum onder vermelding van ‘bijdrage het museum moet blijven’. (Memory is een ANBI instelling, dus een gift is aftrekbaar van de belastingen). Voor meer informatie kijkt u op www.memorymuseum.nl

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-09-2017

Er staan zoveel bedrijfspanden leeg in Nijverdal, b.v. Rijssensestraat Scheer & Foppen, incl. de lege supermarkt er achter. Serbonne op het industrieterrein. Hal gemeentehuis en bibliotheek, de bieb zit in véél te grote ruimte en kan wel naar kleiner pand, b.v. waar C&A heeft gezeten. Ook mooie plek voor museum is naast "de Smidse" Hoge Dijkje, Ten Cate heeft vast nog wel hal leeg staan. En daarbij alle bezoekers uit de omgeving die al naar museum zijn geweest, zullen (komende jaren) niet terug komen.

Mitis schreef op 23-09-2017

Foutje Tut, het pand van Scheer & Foppen wordt net weer ingericht...

Jos schreef op 23-09-2017

ja Tut..tssss...weet je hoe groot het museum is? Nee dus.

Pibernik schreef op 23-09-2017

Net zo groot als de oude bibliotheek Jos ?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-09-2017

@Jos; ik zei inclusief de supermarkt erachter, dus beide panden samen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-09-2017

@Mitis; dat wist ik niet, wat komt daar in?

Mitis schreef op 23-09-2017

@ Tut, ik reed er vanmorgen langs las nog net iets van huiswerk begeleiding, gelukkig heb ik mijn huiswerk al een tijdje af....

Jos schreef op 23-09-2017

Inrichting voor jouw Tut

Han schreef op 24-09-2017

Laten we Tut en Jos eens op een onbewoond eiland zetten. Wil ik wel eens zien wat er gebeurt.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-09-2017

@Han: dat kun je Jos echt niet aandoen.

Mitis schreef op 24-09-2017

@ Han, Dat regelen Tut en Jos niet, dat regelen hun hormonen...

Han schreef op 25-09-2017

Zijn Tut en Jos misschien een stel. Die zelfs op dit forum nog met elkaar kibbelen? Jos woont erbij in en Tut heeft een sirene. Doe dit, doe dat.

k.e schreef op 26-09-2017

ja HAN, dat je dat niet wist wat een gezeur hier weer

Jos schreef op 26-09-2017

nee niet alleen met Tut aub. Wil op een onbewoond eiland wel genieten en dat lukt niet met Tut.

Uw reactie

Naam:
Bericht: