Hellendoorn op weg naar rookvrije sportaccommodaties

Datum: 07-09-2017

9.40 uur - De Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en de Sport (BLOS) wil binnen twee jaar de gemeentelijke sportaccommodaties rookvrij maken. Hiermee sluit de BLOS aan bij de landelijke campagne ‘Op Weg naar een Rookvrije Generatie’.

Op dit moment geldt er landelijk al wel een rookverbod voor gebouwen, die door sportorganisaties gebruikt worden, maar er is nog geen wettelijk verbod op roken in de open lucht. Vanaf 2020 komt hier verandering in en zal roken op bijvoorbeeld schoolterreinen verboden zijn. Vooruitlopend hierop zijn de Hartstichting, het Longfonds en het KWF gezamenlijk de campagne ‘Op Weg naar een Rookvrije Generatie’ gestart. Doel van deze campagne is rookvrij opgroeien de norm maken en dus ieder kind de kans bieden om volledig rookvrij op te groeien. Het voorbeeld van rokende mensen in het zicht van kinderen hoort hier dan niet (meer) bij. De campagne richt zich op o.a. op kinderopvang, schoolterreinen, speelterreinen en sportaccommodaties.
 
De BLOS heeft besloten bij deze campagne aan te sluiten en samenwerking aan te gaan met de initiatiefnemers en met de GGD Twente. Concrete acties de komende tijd zijn het rookvrij maken van de entrees van gemeentelijke binnensportaccommodaties en het inrichten van rookvrije zones op de recreatie-ligweide van Het Ravijn – zwem sport zorg -. De afspraken worden vastgelegd in de huisregels en duidelijk gecommuniceerd naar de verenigingen en de medewerkers in de accommodaties.
 
Ook heeft de BLOS sportclubs, die gehuisvest zijn op gemeentelijke sportparken, gevraagd rookvrij te zijn tijdens jeugdactiviteiten. De BLOS hoopt dat trainers, ouders en toeschouwers in elk geval niet meer zullen roken in het zicht van kinderen. Op die manier wordt al veel winst behaald. Jeugdspelers komen op sportparken niet meer of in elk geval veel minder in aanraking met rokende mensen om hen heen.
 
Natuurlijk beseft de BLOS dat sportparken niet van de ene op de andere dag rookvrij zullen zijn, maar ze heeft zich wel ten doel gesteld dit binnen een periode van twee jaar te realiseren. Meer informatie is te vinden via https://rookvrijegeneratie.nl/help-mee/
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Rokendemotorendán schreef op 10-09-2017

Benieuwd hoe de Hellendoorn rally en de motorclub dit gaan aanpakken.

Uw reactie

Naam:
Bericht: