Enthousiaste reacties bij opening expositie

Datum: 06-09-2017

11.58 uur - Op zaterdag 2 september opende burgemeester Anneke Raven de jaarlijkse expositie van de werkgroep van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal in De Smidse aan het Hoge Dijkje in Nijverdal. De expositie heeft dit jaar het thema Boeren, Burgers en Buitenlui, toegang is gratis.

 
De expositie is dit jaar een feest van herkenning voor alle mensen van 50 jaar en ouder en voor de jeugd is het een kennismaking met veel foto’s uit het verleden van hun ouders en grootouders.
Burgemeester Raven noemde het een gouden greep van de organisatie dat zij de Grotestraat centraal stelden in de expositie, het kloppend hart van Nijverdal. In stroken van 6,5 en 9 meter lang zijn alle panden van de Grotestraat Noord en Zuid van het kruispunt met het politiebureau tot het kruispunt met de Smidsweg te zien. Daarboven en onder hangen de oude foto’s van de panden die er vroeger stonden.
De burgemeester memoreerde net als Eddy Muis, de voorzitter van de Historische Kring en Wilma Paalman-Vloedgraven, coördinator van de expositie de weemoed en andere gevoelens die naar boven komen als je naar de huidige situatie en de oude foto’s kijkt. Er is in de afgelopen 30-40 jaar veel afgebroken en daar wordt, zo gaf de burgemeester aan, heel verschillend over gedacht.
 
De expositie zo vertelde de burgemeester stelt dit keer de mens centraal en met boeren, burgers en buitenlui heb je dan alle mensen samen in beeld. De foto’s van groepen, van de boerenerven, van gebeurtenissen na de oorlog enz. geven een goed beeld van die tijd en de mensen die er woonden en leefden. Dat geldt ook voor de foto’s van advertenties, interieurs van diverse panden langs de Grotestraat enz.
De schilderijen die Gerard van Loon in opdracht van Gerard en Wil Ekelenkamp maakte van de Grotestraat zijn echte blikvangers en zeer de moeite waard, samen met de bustes die Lidwien Rouweler jaren geleden van 3 zakenmensen maakte.
Speciale aandacht is er ook voor de jeugd in de zestiger jaren. Foto’s van de picknicks in de berg, Jan Salie’s Hellevaart, studio Pub enz. waren een feest van herkenning voor de bezoekers.
Burgemeester Anneke Raven ontving van Eddy Muis een 3-tal boekjes over kleine exposities die de Historische Kring dit jaar in het kader van haar 25-jarig jubileum heeft georganiseerd. Tevens ontving zij het boekje “Van Bakker Mulder tot De Oale Schure”, een boekje met anekdotes en herinneringen rond de Grotestraat.
Dit boekje ontvangen de bezoekers van de tentoonstelling.
 
Op zondag 3 september hield Cor Kolthof een inspirerend verhaal over zijn beleving van de jaren zestig in Nijverdal. Cor Kolthof is één van de initiatiefnemers en organisatoren van het comité Back to the Sixties in Nijverdal. Vanaf 1985 organiseert het comité jaarlijks een avond met muziek van de Sixties.
 
Ongeveer 2 uur lang luisterden circa 30 mensen geboeid naar de beelden, herinneringen en muziekfragmenten die Cor Kolthof met veel passie en plezier liet zien en horen. Zijn verhaal was voor veel mensen heel herkenbaar en zorgde ook voor nieuwe verhalen vanuit de zaal.
 
De werkgroep kijkt terug op een succesvol eerste weekend van de tentoonstelling die nog de hele maand september geopend is. Elke werkdag van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.
 
 
 
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: