Anja ter Harmsel verlaat PvdA fractie Hellendoorn

Datum: 04-08-2017

12.51 uur - Het PvdA afdelingsbestuur en fractie hebben deze week kennis genomen van het voornemen van Anja ter Harmsel om uit de PvdA fractie te stappen en zelfstandig verder te gaan in het laatste half jaar van deze raadsperiode tot maart 2018. 

 
Als PvdA afdeling vinden we dat zeer jammer, maar respecteren we haar besluit. Wij kennen Anja als iemand met een groot sociaal hart, die zich sinds 2006 jarenlang onvermoeibaar sociaal heeft ingezet voor de gemeente Hellendoorn vanuit de PvdA fractie. We bedanken haar voor haar jarenlange inzet en we wensen haar veel succes in de komende nieuwe fase van haar leven.
 
Namens het bestuur van de PvdA Hellendoorn
 
Mark Paalman
 
 
Hieronder volgt de verklaring geschreven door Anja ter Harmsel:
 
Anja ter Harmsel stapt per direct uit de fractie van de PvdA en gaat als zelfstandige fractie verder.

 
Na een weloverwogen besluit meldt Anja ter Harmsel zich aan als kandidaat namens GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen in  2018. Nadat zij eerder dit jaar al had aangegeven niet meer beschikbaar te zijn voor de Partij van de Arbeid. 


 
De afgelopen periode is zij tot de conclusie gekomen dat ze steeds verder van de PvdA is komen af te staan. In juni 2016 zou er besloten worden over een windmolenpark op Lochter III, mede ingegeven door het coalitieakkoord en de landelijk opgelegde norm 20% CO2-reductie. Tijdens de besluitvorming bleek voor het plan geen meerderheid. Om tijd te rekken is, met als aanjager de PvdA, een motie ingediend om onderzoek te doen naar andere mogelijkheden voor het behalen van de opgelegde CO2-reductie. Dit was voor haar een reden om lid te worden van GroenLinks.
Na een jaar ziekteverlof heeft ze haar taken afgelopen januari 2017 weer opgepakt. Ondertussen werd er druk gewerkt aan de Hellendoornse Energievisie, maar bij het verschijnen bleek deze volstrekt niet aan haar verwachting te voldoen. GroenLinks kwam met een gedegen alternatief, dat nu door een extern bureau wordt beoordeeld.
 


In juli vond een amendement van GroenLinks, wat zij steunde, om van Lochter III een duurzaam bedrijventerrein te maken geen gehoor. De strekking van het voorstel was dat gronden tijdelijk beschikbaar worden gesteld voor het opwekken van schone energie.
In haar vakantie heeft ze zich beraden en is tot de conclusie gekomen, dat ze graag politiek actief wil blijven en zich de komende tijd zich in wil zetten voor GroenLinks. Dit heeft wel tot gevolg dat ze in goed onderling overleg per direct uit de fractie van de PvdA stapt.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Mitis schreef op 04-08-2017

T´ja een politica mag van mening veranderen, er staat me ook een spreekwoord bij, iets met een een zinkend schip....

jan schreef op 04-08-2017

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Henk schreef op 05-08-2017

@jan, een half briefje van 20 euro is totaal niks waard.

William S. Burroughs schreef op 05-08-2017

Ik vind haar keuze helemaal niet raar laat staan vreemd. Er valt met het oog op de toekomst in het linkse spectrum voldoende te kiezen. En dat doet zij hier. Veel vreemder om niet te zeggen obscuurder had ik een stap naar het rechtse spectrum gevonden. Want wanneer zij als PVDA politica naar de VVD zou zijn gegaan was er sprake van een heel ander spreekwoord. Namelijk dat een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot. Kortom ik heb vrede met haar beslissing en overtuiging. Prettige dag.

Maarten schreef op 05-08-2017

Raar, je krijgt stemmen omdat mensen op de partij stemmen, waar zij toevallig lid van is. En dan besluit je een eigen plan te trekken, en al de kiezers op de partij waar je lid van bent te verloochenen. Totaal onacceptabel, en een minachting voor de democratie.

Henk schreef op 08-08-2017

@Maarten, Ik meen mij te herinneren dat mw. ter Harmsel met voorkeurstemmen in de raad is gekomen. Dat betekend volens mij dat de kiezers op haar als persoon hebben gestemd en niet op de partij. Dat is ook democratie.

Lolly schreef op 08-08-2017

Dat betekend dat er in de Veldkampsweg een andere vlag gaat wapperen hahaha

Maarten schreef op 08-08-2017

Gouw naar de tunthe voor een ander kleur jasje lekker voordelig

Ria schreef op 22-08-2017

@Henk, volgens mij is het zo dat als je een kwart van het aantal stemmen hebt dat nodig is voor 1 zetel, je al met voorkeurstemmen in de raad komt. zij had lang niet voldoende stemmen voor een eigen zetel. Dus ben het eens met Maarten. vind het ook niet netjes. je wordt in 2016 lid van een andere club, prima, maar dan neem je je zetel niet mee. Dan lever je hem in en begint opnieuw bij de andere club. vind de redenen ook erg vreemd. bij de pvda in onze gemeente zitten genoeg mensen die actief zijn op terrein van duurzaamheid. Als ik het goed lees heeft de pvda ervoor gezorgd dat het niet helemaal van tafel ging. Ze zegt dat GroenLinks met een alternatief is gekomen. dat had ze dan toch ook zelf kunnen doen. volgens mij was niemand gelukkig met de energievisie. je zit zelf in de raad. Dan zorg je er toch voor dat je zelf of met een aantal mensen een goed stuk over duurzaamheid maakt. daar heb je dan toch alle kansen voor. meenemen zetel lijkt gewoon nergens op. onfatsoenlijk.

Hans schreef op 24-08-2017

@Ria, helemaal mee eens. Meenemen van een zetel is nooit netjes. Maar in haar geval is er blijkbaar geen ruzie in de partij geweest, maar is zij van mening veranderd. Dat mag, maar men heeft op Anja Ter Harmsel van de pvda gestemd (ikzelf niet, maar mijn vrouw wel en ik spreek ook namens haar) en niet op Anja Ter Harmsel van groenlinks of als lijst Ter Harmsel of ze nu gaat heten in de raad. vertrekken en inleveren dus.

Uw reactie

Naam:
Bericht: