13 augustus: “Vallende Sterren”

Datum: 02-08-2017

16.45 uur - Zondagavond 13 augustus staat de Sterrenwacht Hellendoorn geheel in het teken van “vallende sterren” Wat is er aan de hand? De meteorenzwerm Perseïden bereikt in de nacht van zondag op maandag het maximum, dat wil zeggen dat er dan zo’n 80 “vallende sterren” in een uur kunnen worden gezien. Maar daaraan voorafgaand is de zondagavond ook prima geschikt  om “sterren te zien vallen”

Vallende sterren zoals vaak wordt gezegd zijn niet echt sterren die vallen. In werkelijkheid gaat het om gruisdeeltjes die uit de ruimte, de atmosfeer van de aarde binnenvallen. Dat vallen gebeurt met een snelheid tot wel 70 km per seconde. Door de enorme wrijving als gevolg van die hoge snelheid, wordt de lucht voor die deeltjes samengeperst en sterk verhit waardoor het zichtbaar wordt als een oplichtend spoor, en dat noemen we een “vallende ster”. Veel van het meteorenstof is afkomstig van kometen, een ander boeiend astronomisch fenomeen. 
 
Speciaal programma: dit en nog veel meer wordt duidelijk gemaakt in het speciale programma deze avond over de Perseïden. 
Allereerst krijgt de bezoeker een lezing over wat meteoren eigenlijk zijn, die lezing wordt verzorgd door Frank Helmer. Daarna demonstreert Willy Broeze vallende sterren in het planetarium; last but not least, worden bezoekers bij een voldoende heldere hemel, meegenomen voor een wandeling naar het uitkijkpunt op de Sallandse Heuvelrug. Daar verzorgd Gérard Brinks uitleg over het sterrenbeeld Perseus en waar te vinden, want dat is de richting van waaruit de meteorenregen afkomstig is. Higlights zijn letterlijk en figuurlijk de Perseïden zelf die kunnen worden gezien onder een prachtige sterrenhemel. 
 
Aanvang 21.00
Deur open 20.30 
Entree: € 5 volw.  € 3 kind. 6 / 13 jr. 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 05-08-2017

Eentje had ik genoeg gevonden want nu wens ik mij helemaal suf. Prettige dag.

Richard(deZoveelste) schreef op 05-08-2017

Die ene zal je maar net gemist hebben beste William, daarom zijn er meerdere te zien. Trouwens best wel mooi als je erbij stilstaat, miljarden jaar oud ruimtepuin in onze dampkring. Of gaan onze GLinkesers hierover ook moties indienen?

Han schreef op 17-08-2017

R de zoveelste. Dit gaat buiten het kennisniveau van Groen Links.

Uw reactie

Naam:
Bericht: