Traditioneel folklore huwelijk in Hellendoorn

Datum: 25-06-2017

08:17 uur - Afgelopen vrijdag 23 juni  traden Clement Kinds en Aniek van Nijen in het huwelijksbootje. Op zich niet zo bijzonder ware het niet dat zij beide lid zijn van “de boeren” van de Folkloristische  Dansgroep Hellendoorn. Na de huwelijksmiss in de Katholieke kerk te Hellendoorn, vormden de boeren buiten de kerk een erehaag voor het bruidspaar , uiteraard gekleed in het zwarte pak.  De bruidegom kreeg , zo als dat ook  vroeger gebeurde,  een originele gipsen bruidegomspijp door de voorzitter van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn Gerrit Mollink aan geboden. 

 

Deze pijp versierd met rode roosjes en staat voor veel symboliek , zoals bijvoorbeeld : als de pijp brak dan hield het huwelijk niet lang stand

 

Even verderop stond een originele kleedwagen met paard gereed , ook versierd met witte en rode roosjes.  Deze bracht het bruidspaar  de volgende gelegenheid. Johan Demkes zorgde als Muzikant tijdens de rondrit door Hellendoorn voor het nodige muziekplezier in de kleedwagen

Onderweg werd de kleedwagen tot stilstand gebracht daar de boeren volgens  oeroude tradities  een boom / touw over de weg werd gelegd.  Het bruidspaar moest  volgens goed gebruik eerst tol betalen in de vorm van jenever of bessenjenever alvorens men verder kon rijden naar de eindbestemming.

Helaas komen dergelijke tradities niet zo vaak meer voor, de laatste keer was ongeveer 10 jaar geleden  aldus Gerrit Mollink namens de Folkloristische dansgroep Hellendoorn.

 

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: