Gemeente Hellendoorn sluit de boeken van 2016 met 9 ton in de plus

Datum: 21-06-2017

12:51 uur - De financiële positie van de gemeente Hellendoorn is in 2016 verbeterd. Het eindsaldo op de jaarrekening was ruim 9 ton positief, het eigen vermogen is gegroeid en de schulden zijn niet toegenomen. Tegelijkertijd is er veel werk verzet en zijn veel voornemens uit het college programma Samen aan zet bereikt of in gang gezet.

 

Het positieve saldo van €916.381, - is de uitkomst van een aantal tegen- en meevallers. Het saldo komt voornamelijk aan de positieve kant door een hogere afrekening van het gemeentefonds, lagere onderhoudskosten gebouwen, hogere inkomsten door bouwvergunningen en lagere personeelskosten. Nadelen waren er bij de bijstandsverlening en het minimabeleid en een iets lagere OZB-opbrengst.

Batig saldo

Het college stelt de gemeenteraad voor het batige saldo van 2016 te gebruiken om het nadeel op het afschaffen van betaald parkeren op te lossen (€ 300.000,--), geld te reserveren voor kunst (1% = € 9.164,--) en budget over te hevelen naar 2017 (€ 113.000,--). De rest, zo stelt het college voor, gaat naar de reserves om onze financieringspositie te verbeteren. De raadscommissie ABZM bespreekt de jaarrekening op 29 juni, vervolgens wordt de jaarrekening op 10 juli behandeld door de gemeenteraad. Iedereen is van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.

Wat we zoal voor onze inwoners deden in 2016

Sociaal Domein

Ook 2016 stond in het teken van de decentralisaties in de zorg. In 2015 zijn nieuwe taken naar de gemeente gegaan, zoals jeugdzorg, de begeleiding in het kader van de Wmo en de arbeidsintegratie van jongeren met een beperking. We constateren dat zorgvragen tijdig en goed zijn opgepakt. De samenwerking met werkgevers, de welzijnssector, onderwijs, zorg en politie was goed. De samenwerking met de huisartsen en de jeugdarts, een voorbeeldproject in Nederland, is in 2016 geformaliseerd, naar volle tevredenheid van alle partijen.

Het Brede Sociaal domein is financieel positief afgesloten. We konden € 2,1 miljoen in de reserve Sociaal domein storten zodat deze middelen beschikbaar blijven voor het sociaal domein. De doorrekening voor de komende jaren laat een minder rooskleurig beeld zien, daarom is het ook belangrijk om een stevige reserve te hebben.

Economie en ruimte

  • -  Met de 14 Twentse gemeenten is veel energie gestoken in de doorontwikkeling van de bestaande bedrijventerreinen. Inzet van Hellendoorn is het volledig ontwikkelen van de resterende 24 ha op ’t Lochter III.

  • -  Medio 2016 is het besluit genomen om de overprogrammering in de woningbouw binnen de gemeente terug te
    dringen.

  • -  De uitgifte van gemeentelijke bouwkavels is in 2016 goed verlopen: bijna alle kavels in Hart van Noetsele, Aan de Tuinen en Hellendoorn Noord zijn verkocht. En voor de kavels in Kruidenwijk- Zuid zijn voor het eerst
    sinds jaren weer opties verleend.

  • -  Het plan voor de herinrichting van de Grotestraat is gemaakt met inwoners en ondernemers. Onderdeel van het Masterplan Centrum Nijverdal was ook het invoeren van een BIZ (Bedrijveninvesteringszone) bij de ondernemers. Helaas heeft dit voorstel het niet gehaald, maar door inspanning van de ondernemers is er een Plan B op tafel gekomen waardoor het Masterplan Centrum Nijverdal door kon gaan. Onderdeel van dit Masterplan was het afschaffen van het betaald parkeren op maaiveld. Dit is ingevoerd per 1 januari 2017.

  • -  Met de opening van het nieuwe Blokkenpark en Storkpark is het wijkontwikkelingsplan De Blokken succesvol afgerond.

  • -  De stimuleringsagenda voor Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is vastgesteld.

  • -  In bijna het hele buitengebied van de gemeente is glasvezel aangelegd.

    Organisatie en werkgeverschap

- Het generatiepact is succesvol ingevoerd: doel daarvan is om geleidelijk onze vergrijzende organisatie te verjongen, met behoud van essentiële kennis. Achtentwintig medewerkers maken de komende jaren gebruik van de regeling. 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

K-e schreef op 22-06-2017

Achter stallig onderhoud, is ook ZEER belangrijk

Uw reactie

Naam:
Bericht: