‘Kan me in het dialect zóveel beter uitdrukken’

Datum: 15-06-2017

08:24 uur - HELLENDOORN - Hij zingt in het Gronings dialect en in die provincie is hij intussen al wereldberoemd. Maar Jan Henk de Groot slaat ook steeds vaker daarbuiten zijn vleugels uit. Vrijdag 23 juni is hij muzikale gast tijdens het streekfestival Zunnewende in Hellendoorn.

 

 

Jarenlang zong hij in het Engels en had met zijn vroegere band Henkus ooit een bescheiden hit, maar vandaag de dag zingt hij in de taal waarin hij opgroeide. ,,In je puberjaren zet je je ertegen af, maar na je dertigste ga je je herkomst waarderen”, zo weet De Groot.

In een digitaal tijdperk dat de hele wereld met enkele muisklikken binnen handbereik is, lijkt er steeds meer hang naar nostalgie. Iets waar juist de streektaal in voorziet. ,,Bovendien is die uitermate geschikt om je gevoelens onder woorden te brengen. Daarvoor schreef ik dus vaak in het Engels, maar intussen ben ik erachter dat ik mezelf zóveel beter kan uitdrukken in het dialect waarmee ik opgegroeid ben.” 

Bij Jan Henk de Groot dringt zich de onvermijdelijke vergelijking met Daniël Lohues zich op. Met dit verschil dat hij in het Gronings in plaats van het Drents zingt. De taal ook van het Groninger icoon Ede Staal. Behalve dan dat De Groot in zijn teksten en muziek een stuk optimistischer weerklinkt. De Groot zingt over alledaagse herkenbare aardse zaken als een dubbelcassettedeck en het hilarische ‘Mamme van Michel die topless in de toene ligt’. 

Voor zijn laatste album ‘Keunenk van Westerdaipsterdale’ vertoefde hij twee weken in een stukje niemandsland. ,,Westerdiepsterdallen telt twee huizen en is volgens het Guiness recordboek officieel het kleinste dorpje van Nederland.”

Het is dit album waar hij momenteel mee de boer op gaat en waarmee hij ook buiten Groningen een steeds groter publiek weet te bereiken. ,,Bij RTV Oost ben ik momenteel, zoals dat heet, superster. Mijn single ‘Evenwicht’ staat op 1. In oktober start mijn nieuwe tour. Dan ben ik onder meer te zien bij theater Het Punt in Vroomshoop.”

De nummers op zijn nieuwste album gaan vooral over het vinden van rust in deze tijden van hectiek. ,,Ik leid een druk leven. Optredens, mijn werk, kleine kinderen thuis. Ben altijd drok in de kop.” In Westerdiepsterdallen kwam hij tot rust. ,,Ik heb bijvoorbeeld niet eens tv gekeken. Af en toe moet iedereen even keunenk (koning) van de Westerdaipsterdale zijn. Daar wordt een mens een stuk gelukkiger van.”

Zie ook: www.janhenkdegroot.nlReacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: