Jongelingen behouden SVVN in extremis voor de 3e Klasse

Datum: 28-05-2017

19.22 uur - Op zaterdag 27 mei stond de return van de wedstrijd tussen SVVN 1 en Sportlust Glanerbrug op het programma in de nacompetitie. SVVN moest op eigen veld een 2-1 achterstand wegpoetsen uit de heenwedstrijd en dat leek geen onoverkomelijke opdracht omdat de tegenstander toch iets minder sterk leek dan vooraf gedacht.

Ondanks dat er verder geen wedstrijden waren, was er al vroeg de nodige activiteiten op Sportpark Groot Lochter. De spanning droop van alles en iedereen af . Na het kampioenschap en al festiviteiten nadien was behoud voor de 3de Klasse toch zeker zo belangrijk hoewel dit door sommigen binnen SVVN niet als zodanig wordt gezien. Zij staan klaarblijkelijk liever alleen vooraan en duwen dan iedereen aan de kant als er wat te vieren valt.

De akker op Sportpark Groot Lochter lag er dor bij. Het was immers al dagen tropisch en de gemeente vond het klaarblijkelijk niet nodig om de spaarzame grassprieten van een beetje van water te voorzien. Het gevolg was duidelijk zichtbaar: Een gele harde weide waar de bal lekker op kon stuiteren.
Het arbitrale trio kwam uit alle windstreken van de regio Oost. Scheidsrechter Bos kwam uit Wageningen en zijn assistenten kwamen uit Wijhe en Borne. Het was warm in Nijverdal. Wat heet! De thermometer gaf boven de 30 graden aan en dat leek in het nadeel van de gasten die in Glanerbrug al niet fysiek zo sterk leken te zijn.
De wedstrijd begon met de Pupil van de Week. Dat was ditmaal Mees van Kammen. Een bijzondere Pupil van de Week omdat zijn vader vandaag afscheid nam van het prestatievoetbal. Tim stopt omdat hij zijn werk als politieagent niet langer kan combineren met tweemaal in de week trainen en zaterdag een wedstrijd. Hij verruilt het groen voor zwart. Hij zal volgend seizoen op de velden te bewonderen zijn als scheidsrechter bij SVVN. SVVN begint met Martijn ter Steege in plaats van de geschorste Robin Slokker. Martijn is enkele maanden geleden geopereerd aan een hernia maar hersteld wonderwel en heeft sindsdien al een paar minuten gemaakt. Dit is zijn rentree in de basis. Ook startte in vergelijking met vorige week Dennis Hulsegge in de basis ter faveure van Remy Zweers.

Vanaf de aftrap is het SVVN die het spel dicteert. Dat moet ook wel want SVVN moet scoren om deze tweestrijd te winnen. Toch is de eerste kans in de 6de minuut voor Sportlust. Een vrije trap wordt in de vijandelijke 16 meter gepompt. De aanvaller weet echter de bal niet goed te raken zodat de bal richting zijlijn gaat in plaats van het doel. Hierdoor is de kans verkeken.
In de 21ste minuut krijgt SVVN een vrije trap na een handsbal op zo’n 20 meter in het verlengde van de punt 16 voor het vijandelijke doel. De 18-jarige Jimmy Scharphof gaat achter de bal staan en iedereen binnen SVVN weet sinds Oranje Nassau uit dat hij dat kan. De bal zeilt onderkant de lat de kruising in en zo brengt hij SVVN op een 1-0 voorsprong, Hiermee is de heenwedstrijd opgelopen achterstand vereffend.

SVVN blijft het spel dicteren zonder dat het grossiert in vele kansen. Jimmy Scharphof probeert het om het half uur nog met een schot van 30 meter maar deze zeilt net over. SVVN krijgt vele corners die allen allerbelabberdst worden genomen maar dat gold niet voor de 34ste minuut. Jimmy Scharphof weet bij de tweede paal René Sikkelbein’s hoofd te vinden en hij ziet zijn inzet op de lijn door verdediger gekeerd.
Zo gaan beide teams rusten met een 1-0 ruststand. Dit is voor beide teams niet genoeg om hun doel te bewerkstelligen, maar op basis van de eerste helft mag SVVN het meeste hoop hierop koesteren omdat zij verreweg de betere ploeg zijn.

In de rust wordt de door hooikoorts bevangen Boyan Reijerink vervangen door A-junior Chiel Karkdijk. De tweede helft laat in eerste instantie hetzelfde spelbeeld zien als de eerste. SVVN dicteert het spel zonder dat het echt gevaarlijk wordt. Een spaarzaam moment zorgt voor opwinding. Dennis Hulsegge wordt in de 16 aangespeeld door Chiel Karkdijk en geeft de bal met sublieme steekbal terug op deze 19-jarige middenvelder. Deze gaat alleen op doelman Oosterhof van Sportlust af en schiet de bal beheerst onder de uitkomende doelman door in het doel. Door deze 2-0 is SVVN verzekerd van nog een jaar 3de Klasse.

Dit is voor de gasten het teken om hun tweede adem aan te spreken. SVVN wisselt direct Delano Burnama voor de 19-jarige Bas Koedijk. Sportlust blijkt fysiek een stuk sterker te zijn dan in de eerste wedstrijd en neemt het heft stevig in handen. Onder leiding van de 39-jarige oud-prof Nebil Cimen (uw verslaggever heeft nog keurig een poster in zijn woonkamer hangen waar hij, wel met iets meer haar, opstaat) die grossiert met op de stropdas arriverende lange ballen.

Hoewel SVVN het spel dicteert is toch in eerste SVVN die de eerste kans krijgt om de wedstrijd in het slot te gooien. Jimmy Scharphof breekt door over links. In het centrum wordt Bas Koedijk onderuit gehaald waardoor Jimmy geen afspeelmogelijkheid meer heeft. Zijn inzet gaat voorlangs. Dader Barry Boone krijgt dan wel een gele kaart maar dat is een zeer schrale troost voor SVVN die een uitlezen mogelijkheid op deze manier ontnomen ziet worden.

In het laatste kwartier wordt SVVN flink in de verdediging gedrukt. De 2-1 hangt in de lucht. In de 78ste minuut wordt in eerste instantie het schot van een aanvaller van Sportlust geblokt waarna Johan Akgun een teenlengte te kort komt voor de gelijkmaker. Deze Johan Akgun is verreweg de gevaarlijkste man en een ware plaag voor de SVVN defensie. In de 81ste minuut komt hij plots via een lange bal alleen voor Michiel Middelesch. Hij schiet de bal langs Michiel maar ook huizenhoog over.

Toch gebeurt in de 85ste minuut het onoverkomelijke. Johan Akgun krijgt de bal in de 16 en weet nu wel beheerst te scoren. Zo is het in de 85ste minuut 2-1. Exact dezelfde score als een week hiervoor. Sportlust is verreweg de bovenliggende partij en zou zelfs in de reguliere speeltijd de tweestrijd kunnen beslissen. Echte kansen krijgt hier niet voor en dus zijn beide partijen gedoemd om in deze hitte te verlengen om deze tweestrijd te beslissen. Sterker nog: De beste kans is echter via een spaarzame aanval van SVVN. Een diepe bal valt tussen de verdediging van Sportlust en de keeper. René Sikkelbein zit er tussen en probeert op handen en voeten zich voort te zetten. De scheidsrechter oordeelt geen overtreding,

Zo eindigt deze wedstrijd na 90 minuten in 2-1. Verlengen dus. Met deze hitte een ware slijtageslag. In verlenging maakt Tim van Kammen zijn opwachting als hij Dennis Hulsegge vervangt. Er is een heel andere spelbeeld te zien dan in de tweede helft. Bij Sportlust is het beste er wel af nadat zij van ver moesten komen om de verlenging af te dwingen
In de 98ste minuut gaat Bas Koedijk fel in een duel door waardoor hij de bal verovert. De bal komt bij Melvin Hulsman die hem direct doorgeeft in de diepte op de sprintende Koedijk. De bal lijkt te hard waardoor hij uiterst links van de doelman uitkomt. Hij passeert de doelman en een verdediger ziet geen andere mogelijkheid dan de bal in eigen doel te werken na de inzet van Bas. SVVN plaats zich met deze 3-1 voor de 3de Klasse.
Het vervolg van de eerste helft van de verlenging komt SVVN ongeschonden door. Sportlust is niet meer bij machte om het SVVN lastig te maken. Een verdwaald afstandsschot belandt via de vingertoppen van Michiel Middelesch nog op de lat. In de tweede minuut van de tweede helft is er onschuldig duel tussen Bas Koedijk en een verdediger. De eerste blijft roerloos op het veld liggen. Ambulancebroeder Freek snelt het veld in en weet, na later blijkt, de tong van Bas te bevrijden. Bas Koedijk gaat na de kant en SVVN heeft al driemaal gewisseld en moet met 10 man verder Na meer dan 10 minuten is Bas dan toch zover opgelapt dat hij verder kan en wil. Jimmy Scharphof gaat vlak voor tijd nog één keer diep en geeft de bal op meegelopen Bas Koedijk. Zijn inzet wordt niet goed genoeg gekraakt en rolt het doel in. Heroïsch. Juist de man die daarvoor roerloos op het veld lag gooit deze wedstrijd in het slot. Het kan zijn dat u bij dit doelpunt onze omroeper heeft gemist. Het enthousiasme van uw verslaggever bij dit doelpunt kon de versterker niet aan.

Eind goed, al goed. Missie geslaagd . Superlatieven te kort Het was een moeilijk seizoen. Zeker nadat de complete voorhoede van vorig seizoen wegviel. Supporters met enige realiteitszin wisten dit te voorspellen. Toch is het SVVN gelukt met veel bloed, zweet en tranen zich te behoeden voor de 3de Klasse. Een prestatie van formaat. Een aantal spelers denkt te moeten stoppen met prestatievoetbal. Ik hoop dat zij zich nog bedenken. De jeugd stond op. Het is opvallend hoe volwassen jongens als Martijn ter Steege en Chiel Karkdijk zich staande houden. Het is een veelbelovende toekomst voor SVVN. Tot slot een dikke pluim voor Dennis Hulsegge en Kars ter Avest die eigenlijk al afscheid hadden genomen van het prestatievoetbal. Zij stonden op voor SVVN en zij zijn mede verantwoordelijk voor het klassenbehoud van SVVN
Nog een jaar 3de Klasse. Daar hadden we vooraf voor getekend. Met mooie derby’s in het verschiet tegen DES en VV Hellendoorn. Ondanks alle tegenslagen zijn we er weer bij. SVVN heeft veel wedstrijden onder hun kunnen gespeeld en dus weet iedereen dat dit SVVN 3de Klasse waardig is. Ondankks dat dit zo uitbundig gevierd werd is deze handhaving belangrijker dan het kampioenschap van vorig seizoen. Blijven is lastiger dan komen! Langs deze weg wens ik iedereen een fijne vakantie toe en graag tot volgend seizoen bij SVVN. De competitie begint op 23 september. Vanaf 2 september wordt er gebekerd en daarvoor zal er geoefend worden. Tot dan.

Opstelling SVVN: Michiel Middelesch; Alwin Zigterman, Martijn ter Steege, Kars ter Avest, Richard Hartgers; Delano Burnama (61.Bas Koedijk), René Sikkelbein, Boyan Reijerink (46. Chiel Karkdijk), Dennis Hulsegge (91.Tim van Kammen); Melvin Hulsman en Jimmy Scharphof.
Geel: Dennis Hulsegge.