GFT vormt 1/3 van restafval; aandeel papier fors minder

Datum: 23-05-2017

16.48 uur - Ruim een derde van de inhoud van de grijze containers die in onze gemeente worden geleegd, bestaat uit groente-, fruit en tuinafval (GFT). Het aandeel papier en plastic is de afgelopen jaren gedaald. Dit blijkt uit steekproeven die we hebben uitgevoerd in twee gebieden binnen de gemeente. Door GFT nog beter te scheiden, kan het restafval dus nog flink verder worden verminderd.

 
Twee keer per jaar, in de maanden april en oktober, onderzoekt de gemeente de inhoud van de grijze(restafval)container. Dit om inzicht te krijgen in welke mate het huishoudelijk afval in onze gemeente wordt gescheiden. Begin april heeft er weer een analyse plaatsgevonden. Hiervoor zijn uit verschillende straten ca. 40 containers op hun inhoud onderzocht.
 
Resultaten
Voor dat onderzoek wordt het afval uit de containers in 13 soorten gescheiden (zie grafiekje). Het grootste aandeel in het onderzochte restafval bestaat uit GFT (35-38 procent) waarvan ongeveer 40 procent tuinafval en 60 procent etensresten.
 
Wethouder Jelle Beintema: “Vertaald naar de hele gemeente, betekent dit dat er op jaarbasis bijna 2.500.000 kg GFT in de verbrandingsovens verdwijnt. Hier valt dus nog wel flink wat winst te boeken. Behalve dat het natuurlijk zonde is dat er zoveel eten wordt weggegooid, is het ook jammer dat groen wordt verbrand in plaats van verwerkt tot compost. Verbranden in afvalovens is duur, dus recyclen levert ook een flinke financiële besparing op.“ Samen met andere gemeentes in Twente gaat de wethouder de komende tijd manieren bedenken om afval nog beter te scheiden.
 
Behalve GFT zit er ook relatief veel textiel, puin en hout in het afval. Ook deze materialen kunnen nog meer apart worden ingezameld en verwerkt. Textiel kan in één van de textielcontainers en hout en puin kunnen op het afvalbrengpunt worden aangeleverd. Luiers kunnen (nog) niet gerecycled worden, dus die moeten nog in het restafval.
 
Papier en PMD
Papier zit er nauwelijks meer tussen het restafval. Wethouder Beintema: “Daar ben ik heel blij om, want dat was precies het doel van de blauwe container die we een paar jaar geleden hebben ingevoerd.”
Ook het aandeel plastic, metaal en drankpakken (PMD) is flink kleiner geworden, maar de aparte inzameling daarvan is nog te kort geleden ingevoerd om daar nu al conclusies over te kunnen trekken.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 23-05-2017

Tja, klagen dat afvalverwerking duur is. Zie hier een van de oorzaken. Hoe moeilijk kan het zijn om gft afval in de groene bak te gooien. En ook nog eens minder CO2 uitstoot. Hier moeten we met z'n allen toch naar toe.

K-e schreef op 24-05-2017

Inderdaad HAN daar moeten we met ze' n allen naar toe willen, maar als de plastic bak geleegd wordt en je hoort veel zwaardere spullen in de bak vallen dan denk ik er zijn genoeg mensen die niet mee willen werken.

Han schreef op 24-05-2017

@K-e. Inderdaad, en deze mensen maken het kapot voor de andere. Maar ondertussen staan ze wel vooraan met hun grote waffel.

Maarten schreef op 24-05-2017

Al het inzamelen neemt wel veel ruimte in beslag, zowel binnen als buiten. Een mooie oplossing voor binnen zou wel wenselijk zijn. Maar de meeste afvalemmers hebben maar twee sorteervakken

Jos schreef op 24-05-2017

hoe meer bakken hoe meer co2 voor het ophalen er gebruikt gaat worden. tevens meer belastingen voor een nieuwe bak voor de inwoners

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-05-2017

"Ruim een derde van de inhoud van de grijze containers die in onze gemeente worden geleegd, bestaat uit..."; dit klopt niet, tabel zegt enkel wat over de 40 onderzochte containers. Als je schoenmaat gaat meten van 40 inwoners van gemeente Hellendoorn, gemiddelde is b.v. maat 41; kun je dan concluderen dat álle 36.000 inwoners maat 41 hebben? En wanneer ze toevallig géén GFT in de 40 containers hebben gevonden; was dan de boodschap "inwoners zijn goed bezig, het is niet nodig uw afvalscheid-gedrag te veranderen.

Han schreef op 24-05-2017

Jos, komt de gemeente bij jou dan elke twee weken de oranje en de grijze ophalen. Bij mij en de rest in de gemeente niet. Daar komen ze namelijk eens in de vier weken de bak legen. Ophaal frequentie is dus hetzelfde gebleven. Enkel papier is er een aantal jaren bijgekomen. Een vrachtwagen brengt minder uitstoot met zich mee dan al die duizenden auto's die naar de papiercontainers rijden. Belasting heb je gelijk, is iets gestegen. Maarja, het oranje bakkie zal toch betaald moeten worden.

William S. Burroughs schreef op 25-05-2017

Om geen afval te maken pak ik alles al uit in de supermarkt en dump mijn agressie vervolgens bij het restafval. Prettige dag.

Mitis schreef op 25-05-2017

Als de gemeente wenst dat wij beter differentiëren moet ze ook detailleerde informatie aanbieden met achtergrondformatie. Zo staat mij uit de folder bij: Chips zakken met alu bedekking NIET in de oranje bank en waarom dan niet? Waar moet ik heen met de alu / kunststof medicijn strips, moet een kaaskorst in de groenbak enz. 1 X een folder en dan afwachten of het wat wordt is vast niet optimaal en klagen zonder info is zwetsen voor de bühne...

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-05-2017

@Mitis; je kunt ook zelf op zoek gaan naar info. Even gegoogeld: 'Een chipszak moet u weggegooien bij het restafval, net als andere plastic verpakkingen met een metaallaagje. Een chipszak kan niet met het kunststof verpakkingsafval worden gerecycled, omdat het metaallaagje de recycling van plastic verstoord. Chips verpakkingen hebben een aluminium binnenlaagje dat de doorlaatbaarheid van de verpakking voor zuurstof en vocht vermindert. Dit verlengt de houdbaarheid van chips. Als er zuurstof bij de chips komt, oxideren de vetten en vetzuren in de chips, wat tot ranzigheid leidt. Door het zout in de chips wordt vocht aangetrokken, wat tot zachte chips leidt. Het laagje aluminium voorkomt dit. Verder zorgt het aluminium dat de chips beschermd is voor UV licht. Het UV licht kan de chips wat muffer laten smaken.'

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-05-2017

@WIlliam; goed idee, zorgen dat er geen overtollig afval je huis in komt.

Han schreef op 26-05-2017

Het is inderdaad beter om zo weinig mogelijk afval te creëren. Maar ja, tegenwoordig is alles dubbel verpakt bij de supermarkt. En het ergste is nog, dat de consument (wij dus) hier om vraagt. De oranje bak zit dan ook vol na 4 weken. By the way een goede zaak om plastic te recyclen, hoewel het goedkoper is om nieuw plastic te maken uit aardolie. Olieprijs is dusdanig laag, dat het goedkoper is om hier voor te kiezen. Gelukkig wordt dit steeds minder en minder gedaan. De restafval container daarintegen zit haast niks meer in tegenwoordig. Zit er over te denken om een kleinere bak te nemen.

Dirk Jan schreef op 26-05-2017

Ik breng het plastic nog steeds zelf weg, scheelt een bak en ik kom er nog eens uit.

Uw reactie

Naam:
Bericht: