Hellendoorn kiest voor aandeelhouderschap Twence

Datum: 28-03-2017

11.34 uur - Het huidige aandeelhouderschap van afvalverwerker Twence biedt volop kansen om duurzaamheid te bevorderen. Dat is voor de gemeente Hellendoorn de belangrijkste reden om de aandelen Twence niet te verkopen, maar te houden.

 
 
Naar aanleiding van het toetredingsverzoek van de Duitse stad Münster is er vorig jaar een stuurgroep ingesteld met als opdracht niet alleen de meerwaarde van het mogelijke aandeelhouderschap van de Stadt Münster te onderzoeken, maar dat ook in samenhang te bekijken met een lange termijnstrategie.
Twence presteert naar tevredenheid en zorgt voor een grote bijdrage aan de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen. Deze duurzaamheidscores kunnen naar rato (percentage aandelen) toegerekend worden aan de deelnemende aandeelhouders. Daarnaast levert het aandeelhouderschap de gemeente Hellendoorn jaarlijks inkomsten op van in totaal €137.000. (€44.000 dividend en €93.000 borgstellingsvergoeding). De schatting voor de toekomst is dat het dividend oploopt tot zo’n €275.000.
 
Drie mogelijke strategieën
Uit het onderzoek kwamen drie mogelijke strategieën.
1 Model Status Quo: aandeelhouders vinden de duurzame activiteiten van Twence van belang maar zien het ook als wenselijk dat Twence zich beperkt tot afvalverwerking en de direct daaraan gekoppelde productie van herbruikbare grondstoffen en hernieuwbare energie.
2. Model “duurzaamheidsbevorderaar”: Twence krijgt een regionale faciliterende functie om de duurzaamheidsdoelstellingen op het terrein van circulaire economie en klimaatdoelstellingen van de aandeelhouders te helpen realiseren.
3. Model “beëindiging aandeelhouderschap”: aandeelhouders verkopen hun aandelen en nemen afscheid van Twence. Dat laatste levert weliswaar een groot bedrag in één keer op (naar schatting zo’n 6 miljoen euro), maar omdat onze financieringsbehoefte tot en met 2020 al is ingevuld en we niet extra mogen aflossen op onze geldleningen, levert dat weinig financieel voordeel op. Tegelijkertijd vallen dan de jaarlijkse uitkeringen aan dividend weg en mogen we ook de prestaties op het gebied van duurzaamheid niet meer meerekenen.
 
Besluitvorming
Alles afwegende, kiest het college van B&W van de gemeente Hellendoorn voor het eerste scenario. De gemeenteraad van Hellendoorn kan op 18 april zijn wensen en bedenkingen uiten. De algemene vergadering van Twence spreekt zich op 20 april uit. Voor die tijd moeten alle colleges van B&W van de deelnemende gemeentes een besluit hebben genomen.
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: