GroenLinks stelt vragen over onkruidbestrijding in de gemeente Hellendoorn

Datum: 28-03-2017

8.44 uur - De fractie van GroenLinks heeft naar aanleiding van het artikel in Tubantia vanmorgen over onkruidbestrijding in de gemeente Hellendoorn vragen hierover gesteld aan het college van B en W.

 
 
Geacht college,
 
Tot onze grote verbazing lazen wij in de Tubantia van vandaag een artikel over onkruidbestrijding in onze gemeente, met daarin de volgende boodschap:
 
‘Het verbod op het gebruik van het jaren gangbare bestrijdingsmiddel Roundup per 1 april 2016 heeft Hellendoorn danig verrast.  Weliswaar was  al langer sprake van een mogelijk verbod van dat chemische goedje, maar dat  werd steeds weer uitgesteld. Hierdoor moest de gemeente toch nog onverwachts op zoek naar alternatieve vormen van onkruidbestrijding.’
 
De fractie van GroenLinks is dan weer hoogst verbaasd over uw verbazing, en is van mening dat het door het college geschetste beeld in dit artikel niet correct is. Wat wil namelijk het geval?
 
Op 21 april 2015 stelde de gemeenteraad het groenbeleidsplan vast. In de commissie hieraan voorafgaand heeft de fractie van GroenLinks al vragen gesteld over het op handen zijnde verbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Dat dit verbod eraan zat te komen was toen allang bekend, en de GroenLinks was en is hier ook heel blij mee. Chemische bestrijdingsmiddelen, en met name Roundup, zijn funest voor onder andere de biodiversiteit en groot veroorzaker van bijensterfte.
 
De antwoorden van het college in 2015 stelden ons zeer gerust. Het college gaf bij monde van wethouder Walder aan op de hoogte te zijn van het op handen zijnde verbod, maar gaf bovendien aan dat er in Hellendoorn ‘nauwelijks gebruik wordt gemaakt van gif’. Er zouden genoeg alternatieven voorhanden zijn.
 
In juni 2016 verscheen er nog een persbericht van de gemeente waarin melding werd gemaakt van het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en waarin werd verteld dat de gemeente is overgeschakeld op andere methoden.
 
U zult begrijpen dat wij dan ook hoogst verbaasd zijn over de opmerkingen van wethouder Beintema in de krant van vandaag. Bovenstaande feiten corresponderen niet met de opmerkingen dat de gemeente Hellendoorn ‘danig is verrast’ door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en ‘zich afvraagt hoe ze dit probleem moet aanpakken nu chemische bestrijdingsmiddelen verboden zijn’
 
De fractie van GroenLinks wil dan ook opheldering, en stelt derhalve de volgende vragen:
 
- Klopt de weergave van de woorden van wethouder Beintema in de Tubantia van 28 maart 2017, dat de gemeente is verrast door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen?
 
- Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot bovenstaand feitenrelaas en dat wat het college in de openbare raadsvergadering van 21 april 2015 en de daaraan voorafgaande vergadering van de commissie Grondgebied, bij het vaststellen van het Groenbeleidsplan, bij monde van wethouder Walder heeft verklaard naar aanleiding van onze vragen?
 
- Hoeveel en welke chemische onkruidbestrijdingsmiddelen werden er totdat dit verboden werd in onze gemeente gebruikt? Was dit inderdaad ‘nauwelijks’? Graag een exact antwoord.
 
- Wat heeft het college gedaan in voorbereiding op het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen?
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Willem schreef op 28-03-2017

En dan die velden met bloembollen in de gemeente.

Joep schreef op 28-03-2017

Die Beintema spoort toch niet?!!

Jos schreef op 28-03-2017

Bij de banken spaar je niet !!

Def schreef op 28-03-2017

Wanneer spoort Beintema wel dan

gerrit schreef op 28-03-2017

Wij betalen gemeente belasting daar hoort onderhoud wegen bij.En de tuintjes enz

Henk schreef op 28-03-2017

Da`s mooi Joep,hoeft hij nooit op tijd op het station te zijn.!!!

Han schreef op 29-03-2017

@Willem. Zo te horen weet je alles van de bloembollen teelt af. Vertel mij dan eens wat ze exact spuiten? Of heb je wat van horen zeggen. Voor de stoep kan de gemeente het beste schoonmaakazijn gebruiken. Puur. Milieu vriendelijke en effectief. Branden heeft totaal geen zin.

wim schreef op 29-03-2017

Nou,die bloembollen troep word je zo benauwd van als een prei! En dan zo dicht bij de dorpskern!

Hendrik schreef op 29-03-2017

Groen Links stelt dat de boodschap een quote is van de wethouder, maar dit is gewoon hoe Tubantia het opschrijft. Ga eerst eens na wat de wethouder precies gezegd heeft en dan pas vragen stellen. Dit doet een beetje denken aan vragen stellen, omdat we dat vanuit onze opositierol moeten.

Mitis schreef op 29-03-2017

Beetje gezocht om nu pas mee te komen, dat Roundup is niet verdacht sinds 1 april 2016, typisch popiejopie politiek...

Uw reactie

Naam:
Bericht: