Lezing ‘Het kerkinterieur op de schop’

Datum: 19-01-2017

07:37 uur - Zo’n 900 kerken in ons land stammen uit de Middeleeuwen. De vormgeving van de gebouwen werd primair bepaald door twee gebruikseisen: er moest ruimte zijn voor het opdragen van de mis (in het koor) en er moest plaats zijn voor de leken om de viering bij te wonen (in het schip). Toen de middeleeuwse kerken door de protestanten overgenomen werden, vonden er heel wat veranderingen plaats.

 Altaren verdwenen, evenals sacramentshuizen, koorbanken en doopvonten. Veel koorruimten werden afgesloten, ze deden daarna wel dienst als opslagruimte. Aan de hand van allerlei beeldmateriaal zal drs. M. Blokhuis over de aanpassingen vertellen. Hij zal ook enkele voorbeelden geven van de herinrichting van protestantse kerken in de vorige eeuw, wat onder meer op basis van inzichten van de Liturgische Beweging in de Nederlandse Hervormde Kerk gebeurde.

 

 

 

Na de pauze zal dr. Wassenaar een lezing verzorgen over de middeleeuwse muurschildering van Christus als wereldrechter, die in 1936 in de protestantse kerk van Hellendoorn aan het licht gekomen is. (Bij de restauratie in 1962 werd die weer verwijderd.) Ook de tweede spreker zal allerlei beeldmateriaal laten zien.  

 

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Commissie Vorming & Toerusting van de Protestantse Gemeente te Hellendoorn, in samenwerking met de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

 

Drs. M. Blokhuis was jarenlang als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland. Thans is hij als erfgoedspecialist voor het protestantisme werkzaam bij Museum Catharijneconvent te Utrecht. Dr. J.D.Th. Wassenaar is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Hellendoorn.

  • op dinsdag 31 januari om 20.00 uur in de Leerkamer aan de Zuid Esweg te Hellendoorn;
  • inleiders: drs. M. Blokhuis en dr. J.D.Th. Wassenaar.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Fien rooms schreef op 20-01-2017

Zie mut los nog betaaln

Mitis schreef op 22-01-2017

Te triest, om een schildering uit de middeleeuwen te verwijderen voor het kale eigen gelijk die precies dezelfde onzin inhoudt...

Uw reactie

Naam:
Bericht: