Nieuwe expositie bij Catapult : Van Kunstposter tot zeefdruk

Datum: 16-01-2017

11.35 uur - Ruim vijf jaar geleden exposeerde Mara Piccione (Appingedam,1975) met haar muziekposters bij Catapult in Hellendoorn. Nu is ze terug: haar werken werden verkocht in Berlijn, Lausanne, Moskou, München en Californië. Niet dat ze dat zelf aanhaalt; Mara is een goede mix van Groningse nuchterheid, doorzettingsvermogen en lef.

Haar zeefdrukken, art prints en posters zijn tot en met 30 april in Hellendoorn op doordeweekse dagen te bezichtigen en te koop.
 
Nog steeds ontwerpt Mara Piccione de cataloguscover voor een muzieklabel, de platenperserij en platenzaak. De LP is weer hip en de LP-hoes is tegenwoordig zelfs een collector’s item. Kunst, cultuur en muziek lijken de basis te zijn voor haar werk. Voor bands in binnen- en buitenland ontwerpt Piccione al jarenlang zeefdrukken die bij concerten verkocht worden. De ontwerpen worden door Mara zelf handmatig gedrukt. De oplage is maximaal 300 stuks, elke zeefdruk is daarmee uniek. Mara: “Het succes van de verkoop van deze zeefdrukken staat of valt natuurlijk ook met het feit of mijn ontwerp aanspreekt, maar alles moet wel samenkomen’’. De bezoekers, de sfeer en het concert zelf. Maar Piccione wil graag meer met haar talenten. Nog meer!
 
Vrij werk
De afgelopen jaren vervaardigt Mara Piccione in haar eigen zeefdrukkerij van 200 m2, vrij experimenteel, abstract en figuratief werk. Het werk oogt strak en modern. Kleurrijk of tragisch zwart/wit. Deze nieuwe kunstvorm betekent ook dat andere kunstliefhebbers benaderd moeten worden. Mara werkt samen met andere kunstenaars: ze gaven een gezamenlijk kunstboekje uit, organiseren een borrel en bouwen zo een portfolio (map met werken) op. Daarnaast exposeert ze vaker op exposities waar meerdere kunstenaars met verschillende stijlen hun werk laten zien.
 
Roald Dahl museum Chicago / Londen
Het afgelopen jaar werden zeefdrukkunstenaars van over de hele wereld geselecteerd om een nieuwe cover voor een boek van Roald Dahl te ontwerpen. Piccione mocht de cover van The Minpins, het laatste boek van de extravagante en enigszins bizarre boekenschrijver, ontwerpen. Musea in Londen en Chicago kochten werken aan. Piccione blijft er nuchter onder: “Van zeefdrukken, foto’s en posters ga je houden.”
 
Academie Minerva
Komende maand volgen studenten van Kunstacademie Minerva in Groningen een hele week het zeefdrukproces. Zij leren hoe een zeefdruk te vervaardigen: van ontwerp tot het, met de hand, laag voor laag aanbrengen van de inkt op papier. Afhankelijk van het aantal kleuren, in drie tot zes keer. Mara Piccione geeft het ambacht door. “Deze studenten moeten voelen hoe het is om buiten de academie te werken. Puur, vrij en intensief. Het mooiste werk maak ik als ik mij iets minder gelukkig voel”. Ze is nu gelukkig. Mooier kan het - volgens ons - niet worden.
 
 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: