Scholen bezoeken De Smidse

Datum: 23-09-2016

11:30 uur - In de afgelopen weken brachten diverse groepen leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8een bezoek aan  de tentoonstelling Symbolen en Iconen in De Smidse. Zondag 25 september om 14.30 uur wordt de 4e en laatste lezing gehouden. Dit keer is het de beurt aan Gerard Ekelenkamp over het onderwerp Iconen in de Kunst.

 

 

De tentoonstelling Iconen en Symbolen is nog te bezichtigen tot en met 30 september a.s.

Net als ieder jaar is De Smidse in september ’s ochtends het domein van actieve en enthousiaste groepen uit het basisonderwijs. Frits Korver en Wilma Paalman ontvangen ook dit jaar weer verschillende groepen om hen te vertellen over de verschillende betekenissen van iconen, de symbolen die in ons dagelijks leven een rol spelen en die bij De Smidse zijn gebruikt.

 

 Nadat de leerlingen uitleg hebben gekregen hoe het gebruik van wapenschilden is ontstaan (tijdens de kruistochten moest men het verschil kennen tussen vriend en vijand), de verschillende symbolen die je bij een wapenschild kunt gebruiken, gaan de kinderen enthousiast aan de slag met het maken van een eigen wapenschild. Ook wordt uitleg gegeven over hoe een Russische icoon wordt geschilderd, waarna kinderen een eigen “icoon” mogen schilderen op een houten plankje.

 

Gerard Ekelenkamp is samen met zijn vrouw Wil eigenaar van de galerie UiterArt, gevestigd aan de Morgenster in Nijverdal. Hij is al 15 jaar met hart en ziel bezig met kunst; hij verzamelt kunst, taxeert schilderijen, adviseert over het kopen van kunstitems en leent schilderijen uit. Hij heeft in die 15 jaar een schat aan ervaringen opgedaan. Die ervaringen deelt hij graag met anderen met de intentie om mensen enthousiast te maken voor kunst en cultuur. Samen met zijn vrouw Wil heeft hij in 2015 het boek “Monument en Poëzie” uitgebracht.

In dit boek staan alle schilderijen van monumenten in de gemeente Hellendoorn die Gerard van Loon in hun opdracht heeft geschilderd, samen met de gedichten die zijn gemaakt door Herman Kamperman en Joan ten Hove. In juni van dit jaar verscheen zijn boek “Naakt in het huis voor Cultuur en Bestuur”. Zijn lezing op 25 september a.s. om 14.30 uur gaat over Iconen in de Kunst.

De tentoonstelling in Iconen en Symbolen in De Smidse is nog de hele maand september te bezichtigen. Op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Behalve de schilderijen van de sporters zijn er circa 100 Russische iconen te zien van Katja Westerhoff, Willy Kleine Staarman en Annie Wegdam-Kappert.

Ook wordt de sociale geschiedenis van de KSW van 1852 – 1952 weergegeven.

De lezingen in De Smidse zijn gratis, evenals het bezoek aan de tentoonstelling.

Een vrije gift voor de koffie/thee en het drankje/hapje na afloop wordt vanzelfsprekend op prijs gesteld.



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: