Voorlopig geen windmolens op ’t Lochter III in Nijverdal

Datum: 22-06-2016

07:23 uur - Gisteravond in de extra raadsvergadering is besloten dat er voorlopig geen windmolens komen in Nijverdal.

 

Wel gaat er gekeken worden of er ook een mogelijkheid is of er een andere locatie gevonden kan worden in het buitengebied.

Ook vroeg de raad om te kijken of er alternatieven zijn voor duurzame energie waarmee dezelfde resultaten behaald kunnen worden als met windenergie. Is dit niet het geval dan wordt de plaatsing van windmolens opnieuw besproken.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 22-06-2016

Ze zullen wel te schoon zijn voor een industrieterrein? Prettige dag.

pff. schreef op 22-06-2016

Nee hoor, ze geven gewoon overlast maar dat interesseert velen niet omdat ze niet in de buurt wonen. Oh wat zijn wij duurzaam en gelukkig zit een ander met de shit.

William S. Burroughs schreef op 22-06-2016

Het is inderdaad verschrikkelijk ... die overlast? Of is het kortzichtig? Prettige dag.

jan schuurman schreef op 22-06-2016

Is er al eens gekeken hoeveel inwoners zelf al bezuinigen d.m.v. zonnepanelen en zonneboilers? Die cijfers zie ik nooit en hoor daar ook niemand over.

William S. Burroughs schreef op 22-06-2016

Aan pff. U doet er goed aan om het breder te bekijken. Het doel heiligt vanzelf een keer de middelen en daar zal het geneuzel uit Nijverdal niets aan veranderen maar op den duur gewoon aan bijdragen. Als mens zijn wij eindig maar de ontwikkelingen gaan gewoon door. Daar komt tot slot nog bij dat u net als ik wel weet waar we in Nijverdal om bekent staan. Niet zozeer om de tunnel maar om dat wat een boer graag doet. Namelijk klagen. Daarom heb ik er als pessimistisch realist nog steeds het volste vertrouwen in dat het goed komt. Want er komt een tijd dat we de hoofd zaken wel van de bijzaken zullen moeten scheiden. De tijd van hoe de wind waait waait mijn jasje gaat echt wel voorbij. Prettige dag.

Jos schreef op 22-06-2016

@pff, je kunt nergens wonen zonder ergens of van iemand last te hebben.

Mitis schreef op 22-06-2016

Gisteren via internet naar de raadsvergadering gekeken - werkt prima - maar wat een angstig toneelclubje tegen de vooruitgang, ik heb niets met GL maar hun bijdrage was helder en duidelijk daar kunnen de andere met hun zwakke argumenten nog veel van leren....

Wim schreef op 22-06-2016

Ik had niets met gl, nu nog minder ,volgende verkiezingen exit? Ja graag

Han schreef op 22-06-2016

Jammer dat ze geen verantwoordelijkheid durven te nemen. Neer zetten die dingen.

Turbine schreef op 22-06-2016

Plaatsen die molens drie stuks met elkaar verboden met een loopbrug vandaar mooie uitzicht .Ook kunnen er mooi van abseilend en bungeejumpen staat nijverdal weer opde kaart .

Mitis schreef op 22-06-2016

GOOR - Een zucht van verlichting wordt geslaakt door omwonenden van bedrijvenpark Zenkeldamshoek in Goor. De metershoge windturbine die Energie Coöperatie Hof van Twente (ECHT) en energiebedrijf Raedthuis Pure Energie hier willen bouwen, komt er niet. Haha en maar lullen over CO2 verminderen en duurzame energie, ja hoor gemeente besturen neem vooral een koekje bij de koffie, dat kletst gezelliger...

Heinrich schreef op 22-06-2016

Hartstikke goed van de gemeente Hof van Twente (Goor) en Hellendoorn, om niet in zee te gaan met deze windmolens, mensen in de buurt van zo'n ding hebben er last van, dus laten we maar lekker doorgaan met electriciteit opwekken met centrales op fossiele brandstoffen, heeft ook voordelen, over een aantal jaren is het milieu zo kapot, dat we als mensheid nergens meer last van hebben.

Mitis schreef op 23-06-2016

@ Heinrich, Jij zult wel een gezellige pessimist zijn thuis, na mij de zonvloed, zouden ze vroeger zeggen. Puur economisch is fossiele brandstof i.d. veel goedkoper, maar ja mijn vrouw koopt ook vaker kleding dan nodig, het economische motief geldt niet meer blijkbaar. We schroeven gewoon de belasting nog verder op, toch?

jan schreef op 23-06-2016

zijn op zoek naar andere locatie

Harrie schreef op 23-06-2016

@Heinrich, Natuurlijk moeten we op den duur van de fossiele brandstoffen af. Echter is het productie procédé van de huidige windmolens nog steeds dermate vervuilend dat het niet rendabel is. Het maken van de Windmolens kost meer energie dan dat ze zelf kunnen opwekken. Ook op Discovery Channel is hier laatst nog veel aandacht aan besteed. De mensen die roepen dat Windmolens rendabel zijn moet zelf eens wat meer research doen. Zelfs de Windmolens aan de kust hebben moeite om uberhaupt quitte te spelen. En dan zou het plaatsen van deze molens in Nijverdal wel "winst" opleveren ?

Jos schreef op 23-06-2016

Harrie, waar kan ik lezen dat deze molens onrendabel zijn? Zou graag de onderbouwing van je ontvangen.

pff. schreef op 23-06-2016

@jos Dat wil niet zeggen dat je met opzet overlast moet veroorzaken. Op zee is ruimte genoeg plaats ze daar maar als je echt duurzaam wilt zijn zijn er inmiddels wel betere mogelijkheden.

Henk schreef op 23-06-2016

Overlast door omwonenden!!!!!!Woont daar iemand dan????Oh ja in de verte staat nog 1 boerderij.

Jos schreef op 23-06-2016

degene in het gebied krijgen evt plan schade....jij wilt de lusten en niet de lasten...zo werkt de huidige economie en samenleving al lang niet meer. wordt eens wakker pfff!!!

Jos schreef op 23-06-2016

@pff, welke betere mogelijkheden zijn er nu?? Wat zijn de beste opties in de gemeente Hellendoorn voor 1 hectare?

Jos schreef op 23-06-2016

Raedthuys nu sponsor van FC Twente, komen de windmolens ervan zelf.

Henk schreef op 24-06-2016

Gewoon plaatsen die vijf wind molens in Deventer zeuren ze er ook niet meer over

Arie schreef op 24-06-2016

Die strook tussen het spoor en de N35 bij de NTF, is dat wat qua locatie?

Mitis schreef op 24-06-2016

@ Harrie: Je praat weer dezelfde onzin na als wat gezegd wordt over elektrische en hybride auto´s, heb je jouw auto ook al bij het grofvuil gezet?

Jos schreef op 24-06-2016

Arie te dicht bij woningen en NTF volgens pfff. Daarom kon het volgens hem ook niet op het industrieterrein.

Renee Spaan schreef op 25-06-2016

Misschien wordt het tijd voor een referendum om aan deze eindeloze discussie een einde te maken de voor en tegen argumenten kennen we inmiddels wel.

Ida schreef op 25-06-2016

Bij de kruidewijk is nog plaats genoeg gelijk aan de hoogspanning aansluiten klaar. Lekker goedkoop. In Helledoorn de oude molen slopen en er daar ook 1 neerzetten. Die kan Helledoorn mooi voorzien van stoom.

Ida schreef op 25-06-2016

En bij het avonturenpark kan die met het uitkijkpunt en de klimwand, 1+1 = 3 in dit geval, staat ook lekker hoog dus veel wind, van 10:00 tot 14:00 klimmen en kijken, rest van de dag energie opwekken.

Mitis schreef op 25-06-2016

Het idee van Arie tussen spoor en N35 vind ik zo gek nog niet, maar die grond is vast niet van de gemeente Hellendoorn.

Hendrik schreef op 25-06-2016

Ida welke oude molen bedoel je? Volgens mij woon je in Nijverdal!!!!!!! Dus je bent het wel gewend dat er veel gesloopt wordt!

Han schreef op 25-06-2016

@Ida. Zeg dan niks. Dit is namelijk alleen maar loos gebleer.

pff. schreef op 25-06-2016

De huidige economie levert alleen maar zakkenvullers op, de enige winst die behaalt wordt door molens op het land is door de mensen die de subsidie in de zak steken. Het is al lang bewezen dat ze op zee groter en rendabeler kunnen zijn. steek daar dan de subsidie in een ga minder energie gebruiken, dat levert meer op voor de natuur. @Henk ook in Deventer wordt volop geklaagd alleen vinden de kranten dat geen nieuws meer en hoor jij dat niet.

Jan schreef op 25-06-2016

http://www.groenerekenkamer.nl/wat-levert-een-windmolen-op/

Ida schreef op 26-06-2016

Aan de Ommerweg en aan Han woon jij daar soms?

Mitis schreef op 26-06-2016

Uit De Groene Rekenkamer: Helaas, dat duurzame Utopia bestaat niet. De werkgevers organisatie heeft een nieuw plan – visie – zo u wilt, gelanceerd. Onder de titel ‘NL-next-level’ – http://www.nl-nextlevel.nl/. Daarin wordt er van alles en nog wat verduurzaamd, er ontbreekt alleen nog een stukje. Namelijk alles achter het Euro teken, wie gaat het betalen?

Han schreef op 26-06-2016

wat maakt dat uit?

Jos schreef op 26-06-2016

@ pff jij bent ook een zakkenvuller

Renee Spaan schreef op 26-06-2016

Het begint een beetje op een zandbak te lijken waar met modder wordt gegooid, veel zinnigs wordt er niet meer geschreven.

Mitis schreef op 26-06-2016

Nou Renee kom op met wat zinnigs...

Ida schreef op 26-06-2016

@Han Hellendoorn waarschijnlijk, jij bent toch voorstander? of dan niet meer?

Han schreef op 26-06-2016

@Ida. Maakt het jou uit waar ik woon? En inderdaad ik ben en blijf voorstander. Ook al komt er een windmolen bij mij in buurt. Ik zal het je dan ook maar gelijk verklappen. In nijverdal ga je er echt geen hinder van ondervinden. Geen slagschaduw, geluid etc. Wel eens gezien waar de zon opkomt en ondergaat? Waar het weer vandaan komt? Allemaal loze argumenten en een hoop gebleer. Neem je verantwoordelijkheid en denk aan de toekomst. Wij mensen hebben er een bende van gemaakt op deze planeet. Laten we met z'n allen proberen wat er nog te redden valt. En een zee vol bouwen met molens is echt geen optie.

jan schreef op 27-06-2016

wat zuurn hier om duurzaam en normen te halen begin is om in omliggende landen met een hogere belasting en gelijke normen wij weer voorop lopen

pff. schreef op 27-06-2016

@Jos jammer dat jij het persoonlijk speelt. Er is geen enkele locatie in de gemeente geschikt voor windmolens. Je hebt namelijk veel wind voor nodig. Daarom investeren op plaatsen waar het wel waait.

Jos schreef op 27-06-2016

@pfff, val jij niet onder de categorie zakkenvullers? Dit zijn we tegenwoordig toch allemaal. Hier waait het ook genoeg hoor, dus investeren kan hier ook.

jan schreef op 27-06-2016

pff zet ze op de holterberg de meeste wind en de minst bewoonde omgeving schilder de molens groen en het valt niet op

Han schreef op 27-06-2016

@pff. Dus de zee maar vol bouwen. Landinwaarts, zoals Duitsland, Polen, Roemenië en nog vele landen meer landinwaarts hun molens ook maar voor Nederland in zee laten plaatsen. Dus jij gunt de mensen daar wel overlast. Als jij er maar geen last van hebt. En hoe wil je de opgewekte stroom er krijgen? Eer je het 3000 km getransporteerd hebt is de fut er wel uit. En half Nederland open graven om kabels te gaan leggen of Half Nederland vol bouwen met elektriciteitsmasten? Wind energie en zonne energie @pff dat is de toekomst. En ja dat moet lokaal opgewekt worden. Verantwoordelijkheid nemen, maar dat durven de mensen niet meer. Zodra het niet in hun straatje past is het gelijk al negatief.

pff. schreef op 27-06-2016

@han. Wat een hoop onzin. Onze stroom komt nu ook uit Noorwegen. Je vergelijkt dikbevolkt met dunbevolkte landen. Gaat dus nergens over. Ik gun niemand overlast. Dus op zee. Klaar.

Jos schreef op 27-06-2016

@pfff, Dus bouwen op zee geeft geen overlast??? Vreemd!!...rook je weer een jointje ofzo..?

Roos schreef op 27-06-2016

@Pff. Hoe kan het dat er hier op land volgens jou niet genoeg wind is, maar vlak over de grens 45 kilometer nog verder land inwaards volgens de Duitsers wel genoeg wind is?

Mitis schreef op 27-06-2016

@ pff, Jee wat een populistisch en simplistisch geblaat! Van Noorwegen komt of gaat een max. vermogen van 700 MW, niks dus!

Ida schreef op 27-06-2016

Roos kijk eens waar die windmolens in Duitsland staan, hoog, op toppen van bergen. Niet achter een berg(je),

Han schreef op 27-06-2016

@pff. Je lijkt mij wel iemand die zijn zin niet krijgt, gelijk gaat stampvoeten. Ik wil mijn zin. Althans zo kom je over op dit moment.

Han schreef op 27-06-2016

@pff. En wat lul je nu over stroom uit Noorwegen. Van de stroom die we in Nederland gebruiken, wekken we 76% zelf op, van de 24% die we importeren uit landen als Duitsland, Noorwegen, België en Engeland, exporteren we weer 11% en de rest verbruiken we zelf. Doe even je huiswerk alvorens je wat rond blèrt.

Han schreef op 27-06-2016

@Ida. Dat bergje van jou/jullie houdt echt geen wind tegen hoor. In Duitsland staan ze ook op vlaktes. Dus ook alweer een loos argument.

pff. schreef op 27-06-2016

@roos kijk even op de klimaatatlas van het KNMI. 2/3 tov. de kust. @mitis. Inderdaad te weinig, zo veel meer kunnen.@jos wat is de overlast op zee dan?

pff. schreef op 27-06-2016

@Han kijk jij ook even op de klimaatatlas.

Jos schreef op 27-06-2016

@ Ida, ze staan net over de grens bij Enschede, daar is het niets hoger dan hier. Doe je huiswerk :)

Jos schreef op 27-06-2016

@ pfff, zijn windmolens op zee niet gevaarlijk/hinderlijk voor zeevaart? En ik zie niet graag een zeehond met een bult.

Han schreef op 27-06-2016

@pff, done. Waddeneilanden maar volzetten dan? Ook voor de rest van Europa. Hebben ze op de eilanden toch geen last van.

J.Myjer schreef op 27-06-2016

Wakker worden, wakker worden ,niet op de Waddeneilanden .

pff. schreef op 27-06-2016

@Jos, Nee kunnen prima buiten de vaarroutes. @Han, Nee. Ik heb het over op zee, zal nog wel een keer het verschil uitleggen tussen zee en een eiland. Zelf milieu organisaties gaan voor op zee.

Jos schreef op 27-06-2016

dus ze kunnen ook makkelijk op het land, een boerderij uitkopen bij het industrieterrein en klaar is kees. De kosten voor het plaatsen van windmolens op zee is vele malen duurder dan op land.

Jos schreef op 27-06-2016

om windmolens te installeren op zee vereist gespecialiseerd materieel en uitstekend getraind personeel en die dure mensen en machines moeten regelmatig wachten op veilige condities. Werken kan alleen op een kalme zee. Stopcontacten op zee noodzakelijk de zeewindparken liggen op zeker 20 kilometer uit de kust maar de geproduceerde stroom is voor het vaste land. Zeewaardige hoogspanningskabels zijn prijzig en om energieverliezen in het stroomtransport naar de kust te beperken zijn complexe offshore transformatorstations nodig. Op zee is een funderingspaal van tientallen meters hoog nodig om überhaupt boven het zeeniveau uit te komen. Dat materiaalgebruik komt allemaal bovenop de standaard windturbine, en alles moet bestand zijn tegen het zoute zeewater. In plaats van een vaste fundering.

pff. schreef op 27-06-2016

@jos, klopt allemaal en daarom zijn daar subsidies voor. Turbines kunnen veel groter worden en daardoor rendabeler worden. Tussen de funderingen komen getijde centrales. Gaat mijn voorkeur naar uit maar dat wist je al. ;)

Han schreef op 28-06-2016

@pff. En wie betaald dan de subsidies? Ik zie jou over een tijdje al weer klagen. De vaste lasten worden zo duur. Word wakker man of vrouw. Je klaagt nu al over het rendement. Op zee kan al helemaal niet uit. En hoe groter de molens hoe groter het rendement oop het vaste land. En oja. Uiteraard op zee waait het altijd. Ook wel eens te hard. Veel te hard. Ze zullen dan ook geregeld stil staan, omdat ze anders afbreken. Terwijl ze in Nijverdal nog lekker konden draaien.

Ida schreef op 28-06-2016

@Han ik snap dat jij een GL-er bent, die in de raad zit is ook zo'n doordrammer, ongelovelijk, 1 zetel en maar dooratelen, laatste reactie die ik hieraan nog vuil maak.

pff. schreef op 28-06-2016

@Han Vindt jij niet dat subsidies beter gebruikt kunnen worden voor nieuwe ontwikkelingen? Op zee ligt een toekomst voor duurzame energie en Nederland is goed in water en ontwikkeling. Zelfs met windparken op zee kunnen wij nog geen 5e deel van de benodigde stroom opwekken met wind. Daarom moet je groter inzetten en funderingen maken op zee die meerdere functies hebben.Windmolens op land worden maatschappelijk niet gedragen, niet doen dus. ps. je hebt mij nog nooit horen klagen over vaste lasten, zoals de waard is .....

Mitis schreef op 28-06-2016

Leuke discussie! Han is realist en kijkt naar de kosten, pff heeft geld te veel het maakt hem niets uit wat energie gaat kosten, maar voor de meeste medelanders zijn energie kosten wel belangrijk, dat boeit pff voor geen meter, hij wil geen lasten alleen de lusten...

Henk R. schreef op 28-06-2016

Iedereen die denkt dat het of-of is, houdt zichzelf voor de gek. Om als Nederland energie neutraal te zijn in 2050 hebben we én wind op zee nodig én wind op land én zonneparken én zon op daken én alle andere bronnen. Besparen op elektriciteit zal niet lukken, we mogen al blij zijn als het met de huidige hoeveelheid lukt. Besparen lukt op gas/warmte. Elektriciteit zal alleen maar meer worden, schattingen lopen uiteen van een plus van 10 % tot zelfs 100 %. @Jan: helaas lopen we niet voorop. We staan bijna onderaan als het om de opwekking van duurzame energie gaat. Alleen Malta en Luxemburg staan nog onder ons. @Harrie. Het maken van windturbines kost energie, maar dat is veel minder dan centrales en dan heb ik het nog niet over de vervuiling in de loop der jaren dat zo'n centrale er staat. En de subsidie op windturbines is alleen nodig omdat andere centrales ook enorm gesubsidieerd worden, maar dat hoor je niet. @Heinrich. Als ik je goed begrijp plaats je een sarcastische reactie op het besluit, die dan weer helaas door anderen niet begrepen wordt. @Pff. Je hebt wel de klok horen luiden, maar weet duidelijk niet waar de klepel hangt als het gaat om stroom uit Noorwegen. In het algemeen gaat het om de GVO's en niet om de daadwerkelijke stroom. Van mij mogen ze trouwens de subsidies op wind meteen afschaffen, maar dan ook alle andere subsidies. Het is namelijk niet voor niets dat in andere landen wind en zon als goedkoopste bronnen uit de bus komen, als je een vergelijking maakt zonder subsidies. En dan nemen we alle milieuschades nog niet eens mee. En wat is draagvlak. Toen de spoorlijnen aangelegd werden dacht men ook dat de koeien geen melk meer zouden geven. Hoor je mensen klagen over hoogspanningsmasten, snelwegen enz. Het besef moet alleen nog doordringen dat we niet zonder kunnen en dat we snel moeten zijn. Wachten op nieuwe ontwikkelingen is geen optie.

Mitis schreef op 28-06-2016

Je ziet het nu aan de UK met de Brexit, als je beslissingen voor de toekomst overlaat aan ouderen met weinig opleiding en verstand van zaken komt de wereld niet vooruit, nee echt het wordt nooit meer zo mooi als gisteren ;-)

Han schreef op 28-06-2016

@Ida. Als je de voorgaande discussies ook gelezen hebt. Kon je ook lezen dat ik alles, behalve een GL ben. Echt niet mijn partij, maar hier hebben ze een punt.

Han schreef op 28-06-2016

@pff. Vraag. Waar moet die subsidie dan vandaan komen? De overheid? Nee, dat zal niet gaan. Er is nu al een begrotingstekort. Met alle Europese landen is afgesproken om dit niet te hoog op te laten lopen. Moet dan het bedrijfsleven de subsidies gaan verstrekken? Als zei zelfvoorzienend worden is al een hele stap. Verder zijn er wereldwijd afspraken gemaakt om de CO2 uitstoot te reduceren. Dit doe je door kolencentrales te sluiten en wind en zonne energie op te wekken. Hele velden met zonnepanelen te bedekken is absoluut geen optie. Wij, onze consumptie maatschappij zijn deze gronden wel nodig om voedsel te verbouwen. Heb je al gezien hoeveel van de oogst mislukt is in Brabant, Limburg en België. Gevolg door de klimaat verandering. Wil je de natuur benutten dan moet je de lucht in. Betreft je getijden opwekking heb je een punt. Maar op zee is te duur. Wil je waterkracht gebruiken dan kan je nog beter een schoepenrad in de ijssel hangen. Ik zal dit ook toejuichen, net als windmolens. Wereldwijd is er een akkoord bereikt. Ik weet niet of het zo ver komt, maar ik denk dat de regering of Brussel onze gemeenten gaat verplichten duurzame energie op te wekken.

pff. schreef op 28-06-2016

@han Subsidie komt van de overheid en dus van ons belastinggeld. Besteed dit dus aan ontwikkeling en niet aan windmolens dit al ontwikkeld zijn. Met die paar molens gaan wij het niet redden, er moet meer geld beschikbaar komen voor doorontwikkeling van hele grote molens en ander technieken. Ja, het kost ons veel geld en anders zitten onze kleinkinderen straks zonder. Keertje niet op vakantie dan maar. Ps, de aarde warmt al op sinds de ijstijd, ik geloof niet dat wij daar veel invloed op hebben maar onze fossiele brandstoffen raken wel op. Zolang alle geleerden het nog niet met elkaar eens zijn denk ik het er de mijne van.

pff. schreef op 28-06-2016

@Henk r stroom uit Noorwegen ging om de afstand en dat je ook in andere landen kan investeren en niet om de GVO's want die zijn helemaal van de zotte,

Han schreef op 29-06-2016

@pff. De overheid heeft het geld niet liggen. Als het bij ons weg moet komen red je het niet met een keer niet op vakantie gaan. Nieuwe ontwikkelingen kosten bergen met geld. Niet een jaar, maar tientallen jaren. Denk niet, ik teken vandaag zo'n ding en morgen knutsel ik hem in elkaar. En overmorgen heb ik stroom. Dit is namelijk een proces, waar geen tijd voor is. Dus wat moet er gebeuren. In zee, maar ook zeker op het land. Weet jij de gevolgen voor de zee stromingen als je de zee vol bouwt? Zee stromingen beïnvloeden ook het klimaat. Wordt het proces dan versneld? Kom uit je negatieve spiraal, denk na, neem verantwoordelijkheid en geef het een kans.

Uw reactie

Naam:
Bericht: