Matthijs de Jong wint brons op Internationale Filosofie Olympiade

Datum: 26-05-2016

09:52 uur - Het is het derde succes op rij voor Matthijs de Jong, 6 vwo-leerling van CSG Reggesteyn. Na het winnen van de Nationale Filosofie Olympiade in 2015 en een zilveren plak voor de wedstrijd in 2016 mocht Matthijs door naar de Internationale Filosofie Olympiade. Daar behaalde hij brons met zijn in het Engels geformuleerde essay over de vraag: “Do we all share an internal language?”

 

 

In zijn essay vroeg Matthijs zich onder andere af hoe het kan dat ondanks het feit dat iedereen andere woorden gebruikt om iets weer te geven, soms zelfs in verschillende letters of tekens, wij elkaar toch kunnen begrijpen. Hij schetste vervolgens verschillende filosofische invalshoeken waarbij het ‘denken’ van de computer (kunstmatige intelligentie) wordt gebruikt om het denken van mensen te doorgronden. Op door hem gestelde vraag “Do we share an internal language?”, stelde Matthijs in zijn conclusie vast dat het antwoord moest zijn: “Ja, alle mensen delen een interne mentale taal.”

De deelname van Matthijs was niet vanzelfsprekend omdat de International Philosophy Olympiad middenin het eerste tijdvak van de examens viel. Deelname betekende dat hij in één vak pas in de herkansingsperiode examen zou kunnen doen. Na zorgvuldige afweging besloot Matthijs toch mee te doen aan de Olympiade en reisde hij donderdag 12 mei voor drie dagen af naar Gent, waar dit jaar het evenement werd georganiseerd. Met als resultaat dat Matthijs zich op internationaal niveau zichtbaar kan meten met de slimste en meest creatieve jonge denkers van dit moment.

International Philosophy Olympiad (IPO)
Aan de International Philosophy Olympiad (IPO) nemen 44 landen deel. Bij de doelstellingen horen het promoten van het filosofie onderwijs, het stimuleren tot een kritische en creatieve denkwijze en het reflecteren op wetenschap, kunst en maatschappelijke problemen. Nevendoelen zijn het uitwisselen van ideeën en het laten ontstaan van contacten tussen jonge mensen vanuit vele verschillende landen. Dit jaar stond dit alles in het teken van het thema “War and Peace”.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 26-05-2016

Van harte gefeliciteerd! Ben dol op filosofen. Was ik maar een oude Griek dan had ik knapen lief. Dit moet je natuurlijk niet letterlijk nemen en zeker niet als filosoof. Wat ik wel meen is dat een probleem van verschillende kanten kunnen bekijken in deze tijd van groot belang is. Succes! Prettige dag.

Uw reactie

Naam:
Bericht: