Programma 5 mei 2015 70 jaar vrijheid

Datum: 28-04-2015

Dit jaar vieren en gedenken wij "70 jaar vrijheid". De Stichting Evenementen Nijverdal (SEN) organiseert deze dag samen met het comité 70 jaar vrijheid. 

 

 

Het programma:

Scouting de Reggegroep haalt dit jaar voor de 31e keer het bevrijdingsvuur uit Wageningen.
De Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal haalt in de nacht van 4 op 5 mei het traditionele bevrijdingsvuur op bij hotel De Wereld in Wageningen (capitulatie Duitsland). De afstand vanuit Wageningen naar de gemeente Hellendoorn in Nijverdal is 93 km. Dit doen ze zoals voorgaande jaren joggend in estafettevorm. Het bevrijdingsvuur wordt door de lopers tijdens het hardlopen meegedragen.

Begeleiding
Om ervoor te zorgen dat de jongens en meisjes van de scouting toch weer veilig thuiskomen, worden ze begeleidt door 2 busjes. Vanuit de busjes zorgen de leden van de scouting voor eten en drinken en de broodnodige mentale ondersteuning voor de lopers.

Ontbijt
Tussen 8.00 en 9.00 uur komt de groep lopers in onze gemeente aan. Waar zij een ontbijt wordt aangeboden door het comité 70 jaar vrijheid in het buitencentrum van de Paarse Poort. Het ontbijt is voor de estafettelopers de afsluiting van het nachtelijk avontuur.

Overdracht bevrijdingsvuur
10.00 uur Het bevrijdingsvuur door de dorpskernen van Nijverdal - Haarle – Hellendoorn worden overgenomen. De scouting Albaldah uit groep Haarle loopt in westelijk richting Haarle.                  

10.15 uur 2 fakkeldragers lopen vergezeld door een groep scouting die een grote Nederlandse vlag met zich mee dragen vanaf de Paarse poort Nijverdal binnen. De fakkel en vlagdragers worden vooraf begeleid door 3 Pipers van de Lowland Brigade pipeband uit Zwolle, de slagwerkgroep Advendo, de Voerleu uit Hellendoorn en enkele leden van “Keep them Rolling”. De fakkeldragers van Hellendoorn scheiden zich af bij de verkeerslichten met de Voerleu en volgen hun weg richting Hellendoorn. Via de Ninaberlaan, gaan ze over de Dorpsstraat, waar ze bij het beeld van Johanna van Buren het bevrijdingsvuur aansteken. De Nijverdal groep vervolgt zijn weg via de Grotestraat tot de Harlekijn en loopt via de Maximastraat en Alexanderstraat tot aan het Huis van Cultuur en bestuur.

10.45 uur aankomst bevrijdingsvuur met bovengenoemd gevolg bij het Dunantplein.

10.50 uur De fakkeldrager en vlagdragers van de Scouting, de pipers van de Lowland Brigade pipeband en slagwerkgroep Advendo betreden het Dunantplein tot aan de vuurschaal van het bevrijdingsvuur deze staat naast de muziektent van de SEN.

11.00 uur officiële ontsteking door het bevrijdingsvuur door de Burgemeester en één lid van de Scoutinggroep Nijverdal.   Het Wilhelmus wordt uitgevoerd door de Cottonville Bigband.

11.15 uur start officiële 70 jaar vrijheid festiviteiten in het gehele centrum van Nijverdal met:

11.30 uur optreden diverse bands in de muziektent op het Dunantplein.

11.30 uur  - 13.30 uur Cottonville Bigband

13.45 uur  - 16.45 uur de Millennium show band

16.00 uur  - 19.30 uur Play it Again

11.30 uur “Montmartre” Kunstmarkt park op Nijverdal achter de RK kerk. De kunstfabriek organiseert een gezellig kunstenaarsplein a la montmartre Parijs en geven beleving aan kunst en vrijheid.

11.30 – 19.00 uur Hal Huis voor Cultuur en Bestuur: modeshow en kapsels rond de bevrijding.

14.00 – 17.00 uur Graffiti workshop (10 – 14 jr.) Op het Dunantplein zal een graffiti workshop worden verzorgd met medewerking van het jongerenwerk stichting de Welle. Onder leiding van een workshopleider kunnen kinderen en jongeren een eigen graffiti zetten dit alles in het thema “vrijheid” (deelname gratis)

14.00 – 15.30 uur Voorwerp met een verhaal. Achter veel voorwerpen uit de tweede wereldoorlog bv een foto, en scherf, een roestige kogel, zelfgemaakt speelgoed of een kledingstuk, gaat een verhaal schuil. Soms een verhaal met een traan maar soms ook een verhaal met een lach.

5 jaar oorlog en 70 jaar bevrijding hebben een schat aan herinneringen opgeleverd. We zijn op zoek naar u naar uw verhaal. Met of zonder een voorwerp om uw verhaal kracht en kleur bij te zetten. Vindt u het leuk om uw verhaal te komen vertellen? Wij luisteren er graag naar. In de Zinin bibliotheek staan stoelen voor u klaar. Tussen 14.00 en 15.30 uur kunt u uw verhaal vertellen en eventueel het bijbehorende voorwerp laten zien. Zowel mensen met een verhaal als bezoekers die er naar willen luisteren zijn van harte welkom. Even aanmelden stellen wij op prijs. 06-50203640 email; mariannepoppe@outlook.com 

www.70jaarvrijheidhellendoorn.nl   en     www.bruisendnijverdal.com         



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

bertus hengstman schreef op 28-04-2015

ja jammer ik zit in de verkeerde CAO en moet gewoon werken

Claus schreef op 28-04-2015

Helaas geen vrij, de supper moet bevoorraadt worden, voor de mensen die een ander geen vrije dag gunnen.

Henk schreef op 29-04-2015

Fantastisch programma, alleen jammer dat half nederland gewoon moet werken omdat het geen officiele nationale faastdag is. Hoe krom kan het zijn, allle ambtenaren vrij en het klootjes volk moet werken! Voor een ieder die het mee kan maken een fantastische dag gewenst en voor een ieder die moet werken een eveneens fantastische dag toegewenst!

Gerrit. schreef op 30-04-2015

Scouts sterkte met het ophalen van het bevrijdings vuur,een een goed spoor.

Gait schreef op 30-04-2015

De regering legt de zorg bij de gemeentes neer en het herdenken bij het bedrijfsleven, de uitkomst is totale willekeur over de rug van al die gene welke altijd hard gewerkt hebben of dat nu nog moeten. Je kan je dan ook afvragen wat vrijheid na 70 jaar betekend, moeten werken tot 67 jaar! Over dertig jaar honderd jaar vrijheid, zonder ambtenaren, dat is pas vrijheid!

Harm schreef op 01-05-2015

Er zijn meer mensen die op 5 mei moeten werken. En we willen toch zelf dat de supermarkten elke dag open zijn? Moeten we ook niet zeuren, wees blij dat je nog werk hebt. Je had ook vrij kunnen vragen toch?

William S. Burroughs schreef op 01-05-2015

Dat wij in vrijheid over soorten van vrijheden kunnen en mogen discussiƫren geeft aan welke soort van vrijheid wij op 5 mei vieren. Onze door de tijd vaak ondergewaardeerde vrijheid is in veel landen nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. En of u daar nu thuis, op een festival of op uw werk even bij stilstaat maakt in feite niet uit. Want in alle gevallen doet u dat in een vrij land. Zoals kunst en kitsch heb je ook vrijheid en vrijheid. Die van ons behoort tot kunst en moeten we waarderen en in stand houden. Prettige dag.

M.T.Sanders schreef op 01-05-2015

Als je graag vrij wil hebben op 5 mei vraag het nu dan al vast aan voor 2016, mooi op tijd toch ?

Uw reactie

Naam:
Bericht: