Blijf in beweging met Parkinson

Datum: 02-04-2015

20:10 uur - Bewegen is goed voor iedereen. En voor mensen met de ziekte van Parkinson is regelmatig bewegen een absolute must. ‘Blijf in beweging met Parkinson’ is daarom het thema dat Lisanne Maris (fysiotherapeut bij FysioCentrum Nijverdal) en Sonja Kluin (ergotherapeut bij Ergotherapie Salland) hebben gekozen voor de  Wereld Parkinson Dag 2015. 

Zowel Lisanne als Sonja zijn gespecialiseerd in de behandeling bij de ziekte van Parkinson en aangesloten bij het landelijk ParkinsonNet. Zij werken nauw met elkaar samen om de behandeling van de individu op maat af te stemmen.  

Bewegen is voor jong en oud dé manier om conditie en kracht op peil te houden. In een vroeg stadium van Parkinson kan iemand vrijwel alles nog doen. Het doel van fysiotherapie is dan zorgen dat de persoon met de ziekte van Parkinson actief blijft en het op peil houden/verbeteren van conditie, balans en kracht. 

Kenmerkend voor de ziekte van Parkinson is een verslechterde aansturing vanuit de hersenen, waardoor bewegen moeizamer kan worden en de  balans kan verminderen. Iemand met de ziekte van Parkinson moet steeds meer nadenken bij elke beweging die hij of zij maakt. “Op de automatische piloot iets doen”, wordt steeds lastiger. Hierdoor kan er angst om te bewegen of vallen ontstaan. Juist dan is bewegen belangrijk om vertrouwen in eigen lichaam te herstellen.

Maar bewegen doe je niet alleen tijdens het sporten. Overdag zijn we ook continu aan het bewegen, zoals tijdens het koken, boodschappen doen, traplopen en aankleden. Wanneer het bewegen moeizamer gaat en de  balans vermindert, kan dit leiden tot verlies van zelfstandigheid.

Een ergotherapeut bekijkt hoe iemand met de ziekte van Parkinson zich het beste kan bewegen tijdens dagelijkse activiteiten en leert zo nodig de activiteit op een andere wijze uit te voeren. Vaak zijn automatische handelingen, zoals bijvoorbeeld het in bed gaan liggen, een probleem. Door deze handeling op een onbekende wijze uit voeren, bijvoorbeeld vanaf de achterzijde het bed op te kruipen, kan iemand wel weer zelf in bed gaan liggen.

Ook is de inrichting van een woning van belang. Bij smalle doorgangen (zoals deurposten, maar ook looproutes tussen de meubels door) kunnen  mensen met de ziekte van Parkinson soms last hebben van freezing, ze staan als het ware vastgeplakt aan de grond. Een ergotherapeut kan advies geven over inrichting en trucjes om freezing te verminderen. 

In verband met Wereld Parkinson Dag 2015 organiseren Lisanne en Sonja op donderdag 16 april een vrijblijvend inloopspreekuur van 10.30-11.30 uur bij FysioCentrum Nijverdal, aan de Jacob van Houtestraat 8 te Nijverdal. Tijdens dit spreekuur kunt u uitgebreide informatie krijgen over het belang van bewegen bij de ziekte van Parkinson, zowel in de vroege fase van de ziekte als in een gevorderd stadium. Ook is er een demonstratie van een aangepaste fiets, een parkinson-rollator en diverse andere hulpmiddelen.  

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op: 0548-610958 of mail lisanne@fysiotherapienijverdal.nl of skluin@ergotherapie-salland.nl

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: