Paul de Kort realiseert kunstwerk langs goudzoekerspad in Nijverdal

Datum: 21-11-2014

7:13 uur - Wie vanaf vandaag op het goudzoekerspad in Nijverdal fietst, ziet aan de overkant van het spoor, even voordat spoorrails en N35 de tunnelbak in verdwijnen, het element goud op het talud schitteren. Kunstenaar Paul de Kort plaatste het kunstwerk in het kader van het project Canonkunst. Het werk is getiteld: ‘Element 79, Sterrenstof’ en is geïnspireerd op het verhaal van de goudkoorts die Nijverdal zo’n 100 jaar geleden kortstondig in zijn greep had.

 

Canonkunst
‘Element 79, Sterrenstof‘ is het zevende kunstwerk in een reeks van vijftien kunstwerken in de openbare ruimte die verspreid over de provincie Overijssel worden gerealiseerd. De werken hebben allen een gebeurtenis of thema uit de lokale of regionale canon als vertrekpunt en gaan expliciet een relatie aan met de betreffende plek. De kunstwerken verbinden zo locaties en verhalen met elkaar en versterken daarmee de cultuurhistorische beleving van de omgeving. 

Canonkunst is onderdeel van het project Canon&Ruimte, naar het idee dat het Kunstenlab en de IJsselacademie op verzoek van de provincie Overijssel ontwikkelden. Het is een vervolg op het succes van de Canon van Overijssel; het project waarin de IJsselacademie afgelopen jaren belangwekkende momenten uit de lokale geschiedenissen van Overijssel vastlegde. Het Kunstenlab is projectleider van het onderdeel Canonkunst. Het kunstwerk is gefinancierd door de provincie Overijssel, staat op grond van Rijkswaterstaat en is een geschenk aan de gemeente Hellendoorn. De laatste heeft het kunstwerk in beheer.

Geschiedenis en omgeving
Voor ‘ELEMENT 79, Sterrenstof’ is de geschiedenis over de goudkoorts het vertrekpunt. In het canonvenster “Gouden Bergen” wordt beschreven hoe na de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo twee zakenlieden met een goudmijn in Zuid-Afrika op het idee kwamen dat hier best eens goud te vinden zou kunnen zijn. Er werd een concessie-aanvraag bij de Provincie ingediend, arbeiders in dienst genomen en gegraven. Al snel bleek echter dat de gedroomde opbrengst niet gehaald zou worden en het enthousiasme, en daarmee alle activiteit, verdween. (Zie: http://www.regiocanons.nl/overijssel/salland/hellendoorn/het-ravijn-)

Hoewel kortstondig, spreekt de geschiedenis nog steeds tot de verbeelding. Juist op de plek waar het goudzoekerspad in Het Ravijn een bocht maakt, en het bos zich opent, plaatste Paul de Kort op het tegenover gelegen talud 79 kleine vergulde bollen in een strak patroon. De bollen en het patroon verwijzen naar het goudatoom (bestaande uit 79 elektronen) uit het periodiek systeem. De verticale as van het patroon wijst precies naar het zuiden, verwijzend naar de kosmische krachten waarin het element goud als sterrenstof is ontstaan. Paul de Kort: “Het kunstwerk toont zich slechts op bepaalde momenten in haar volle glorie […] en alleen de echte Nijverdallers weten wanneer ze naar de Goudzoekersbocht moeten komen om hun Gouden Moment te beleven […] vanaf de lente t/m het vroege najaar, als de zon in het oosten opkomt of ’s avonds als de zon in het westen ondergaat, dan scheert het zonlicht laag door de kloof en laat de elektronen van het goudatoom sprookjesachtig schitteren. Maar ook in de lente en de zomer als de zon midden op de dag over het talud schijnt of op een heldere winternacht bij volle maan kunnen de Gouden Momenten worden gevonden.” 

Samenwerking
Speciaal voor deze kunstopdracht is een commissie in het leven geroepen bestaande uit vertegenwoordigers van Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, Rijkswaterstaat, Gemeente en Kunstenlab. Het voorstel van Paul de Kort is door de commissie als bijzonder en passend bij de vraag beoordeeld.

Onthulling
‘Element 79, Sterrenstof’ zal binnenkort feestelijk onthuld worden. Meer informatie hierover volgt later.

 
 
 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Truus schreef op 21-11-2014

Wat is dit ?????? Erger nog wat heeft dit nu weer gekost?????

Dirk schreef op 21-11-2014

Mijn eerste gedachte was toen ik het zag wie heeft al die lege blikjes daar naar neer gegooid ?

Jantien schreef op 21-11-2014

En maait de kunstenaar op deze plek ook het gras....?. Want anders is dit dure kunstwerk er met de eerste de beste maaibeurt verdwenen.

Wouter schreef op 21-11-2014

@ Truus, helemaal mee eens! Of heeft hier een grieperige kip rond gelopen die gouden eieren legt?

Kunst!! schreef op 21-11-2014

Is dit ook al kunst, had ik ook wel voor dat geld willen maken hoor, ook al weet ik niet hoeveel het heeft gekost!! 1 woord, te veel geld zeker !!

Abc schreef op 21-11-2014

Die Truus toch Goud heeft atoomnummer 79 Dus 79 bolletjes Simpel toch :-)

William S. Burroughs schreef op 21-11-2014

Het toont maar weer eens aan dat de moderne kunst van tegenwoordig een hemelsbreed begrip is geworden. Moest er in eerste instantie eigenlijk wel om lachen. Maar vroeg mij in tweede instantie al snel af of dat nou wel zo verstandig was. Prettige dag.

Tegendraads? schreef op 21-11-2014

Goh, ik vind het wel mooi, op die plek, met die geschiedenis...

Harm schreef op 21-11-2014

Gaan er schapen het gras er tussen weggrazen? Anders zie je het goud niet meer, is toch ook niet de bedoeling????

William S. Burroughs schreef op 21-11-2014

Aan Tegendraads. Het kan inderdaad , op die plek, met die geschiedenis. Maar mooi vind ik een heel ander verhaal. Tegendraads vind ik daarentegen wel weer wat hebben. Prettige dag.

harry schreef op 21-11-2014

je kunt t heel goed zien in de trein moetje wel aan de goede kant zitten

Pietje Puk schreef op 21-11-2014

Het is niet alles goud wat er blinkt.

Kunst!! 2 schreef op 22-11-2014

Diegene die het gras maait kan ze natuurlijk zo uit de grond halen, en telkens in een andere vorm terugzetten, zo krijgen we een dynamisch kunstwerk. Lol. Of was het toch beter geweest het geld voor dit project in de ICT van de tunnel te stoppen, dan was de tunnel wel op 11 december open gegaan.

William S. Burroughs schreef op 22-11-2014

Aan Kunst!! U heeft een vooruitziende blik. Want men kan er in deze tijden natuurlijk gif op innemen dat wij op deze plek regelmatig de meest rare vormen zullen gaan waarnemen. Daarnaast kan het in het kader van de werkgelegenheid natuurlijk ook werk opleveren in de vorm van bewaking. Met een leuk ritueeltje bij de wisseling van de wacht kan het zelfs toeristisch gezien nog geld gaan opleveren. Onder het motto: Goudkoorts op klompen. Prettige dag.

Mitis schreef op 22-11-2014

Jee wat weer een azijn zeikers hier, ik vind het wel een grappige verwijzing naar ons "Gouden" verleden. Ik ben het met Jantien eens ik heb ook zo mijn twijfel over het onderhoud, we zullen zien hoe dat afloopt.

Digger schreef op 22-11-2014

het geld hiervoor is uit het ict budget gehaald voor de tunnel. Helaas duurt het nu nog een jaar voordat de tunnel aangesloten kan worden op het netwerk van rijkswaterstaat, en de tunnel in gebruik kan worden genomen.

William S. Burroughs schreef op 22-11-2014

Ik ga maar eens Nijverdal op want in is uitgesteld. Prettige middag.

William S. Burroughs schreef op 22-11-2014

Aan Mitis. Kunst is vaak een persoonlijke beleving. Waarbij de een prettig kan verzinken in ons gouden verleden en waarbij de ander zich serieus afvraagt waarom dit ook nog feestelijk onthuld moet worden. Dat is wat kunst op kan roepen en heeft dus niks met azijn zeikerds te maken maar met persoonlijke beleving en smaak. Ieder zijn meug maar ik vraag mij dus het laatste af. Wat niet wil zeggen dat ik u het plezier niet zou gunnen. Laat staan ontnemen. Prettige middag.

Uw reactie

Naam:
Bericht: