Vertrek PvdA-er Hans Hofman als commissielid ABZM

Datum: 21-11-2014

7:06 uur - Donderdagavond 20 november heeft Hans Hofman, namens de Partij van de Arbeid lid van de raadscommissie Algemene Bestuurlijke Zaken en Middelen (ABZM) van de gemeente Hellendoorn, zijn vertrek als commissielid aangekondigd.

Hofman, die een professionele financiële achtergrond heeft, had bij aanvang van zijn werk voor de commissie een verkeerde inschatting gemaakt van de snelheid waarmee hij zaken kan veranderen. Hij wilde vooral een kwaliteitsslag maken in de controle door de raad op begroting en financieel beleid van het college van burgemeester en wethouders. Na het eerdere debat in de partij over de begroting 2015, is dit een nieuwe kwestie waaruit blijkt hoe belangrijk de PvdA een solide financiële huidhouding van de gemeente vindt. 

Hans Hofman: "Als je dan al snel vaststelt dat dit niet gaat lukken, is het de keuze of je er deel van blijft uitmaken en dus ook verantwoordelijkheid draagt. Of dat je er dan 'uit stapt', omdat het anders een desillusie wordt. Ik heb voor dat laatste gekozen, maar wel met pijn in het hart. Want het raadscommissiewerk is gewoon hartstikke leuk om te doen. Met name de collegialiteit en de toegankelijkheid van raadsleden, collegeleden en ambtenaren of - noem het maar de gemeenschapszin - maakt het als een warm bedje, waarin het wel lekker liggen is. Maar ja, in slaap vallen is wel het laatste wat de Hellendoornse politiek nu moet doen."

Zorgen
Hofman's besluit is ingegeven door serieuze zorgen die hij over de huidige koers van het college heeft. "Met name het riskante financiële beleid en het wankele budgettaire meerjarenperspectief, waarbij alle stoplichten inmiddels wel op oranje of rood staan is zorgwekkend. Dat geldt ook voor de chronische desinteresse om inzicht te geven in en publieke verantwoording af te leggen over de eigen beleidsmatige prestaties. Het recente besluit om toch een miljoeneninvestering te doen in een Noordzuid-verbinding, terwijl de kas leeg is, is daar een goed voorbeeld van", aldus Hofman.

Rol gemeenteraad
Hofman vindt dat de raad veel actiever moet worden: "Helaas trapt de raad te weinig op de rem en wordt er nauwelijks bijgestuurd. Hij is volgzaam, neemt al gauw genoegen met een kleine toezegging en de fracties zijn blij als ze de eigen puntjes binnenhalen." Ook de raadscommissie ABZM moet een actieve rol gaan spelen. Hij constateert echter dat de commissie nauwelijks zeggenschap heeft. Enerzijds, doordat zij belangrijke beleidsstukken niet ter behandeling voorgelegd krijgt. Anderzijds, doordat de commissie zelf onvoldoende initiatieven neemt en 'spierballen toont'.

Jong talent
Als opvolger van Hans Hofman stelt de PvdA-fractie Marieke Titsing voor. Zij is 20 jaar en studeert bestuurskunde. Zij stond als nummer 4 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en is een van de veelbelovende nieuwkomers binnen de PvdA. Zij zal beëdigd worden in de gemeenteraadsvergadering van 2 december aanstaande.

Jammer
Bestuur, fractie en leden van de Partij van de Arbeid vinden het bijzonder jammer dat Hofman vertrekt. Juist vanwege zijn grote financiële deskundigheid en scherpe debatkwaliteiten zal hij gemist worden. De PvdA blijft de door hem ingezette lijn volgen en zal het college kritisch volgen.

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 21-11-2014

Ben blij dat er iemand binnen de coalitie wakker is geworden. En zijn toch wel verontrustende zorgen heeft uitgesproken over het riskante financiële beleid. We zitten schijnbaar in een trein met een machinist die maar dom door oranje blijft denderen om uiteindelijk ergens in het rood te eindigen. Waarbij de middelen die ons worden geboden om het een halt toe te roepen niet voldoende worden ingezet of geheel niet worden gebruikt. Met als redenen te volgzaam, eigen partijbelang, geen spierballen hebben of belangrijke beleidstukken niet voorgelegd krijgen. Natuurlijk valt er over het tijdstip van deze beslissing te twisten. Feit blijft wel dat we nu binnen de coalitie-arena eindelijk een nee-knikker tussen de ja-knikkers hebben. Ook het feit dat zijn toch wel jonge opvolgster bestuurskunde studeert doet mij deugd. Want als zij dit riskante financiële beleid richting toekomst nou als een tentamen gaat bekijken. Dan zal zij toch ook wel tot de conclusie komen dat het op zijn zachtst gezegd nou niet bepaald verantwoord is. Daarnaast kan zij ook nog gebruik maken van de zogenaamde tekens aan de wand. Daarmee bedoel ik bepaalde zaken die op korte termijn abrupt of absurd zullen gaan stijgen. Met als doel om het riskante financiële beleid nog enigzins binnen de perken te houden. Daarom wens ik haar en ook de rest van de coalitie en oppositie in Nijverdal veel succes bij het remmen van onze doorgedraaide machinist. Wat hebben we eraan wanneer deze aan het eind van de rit uitstapt en doodleuk een andere kant uit kijkt. Want na deze actie en waarschuwing van dhr Hofman, zal het bij waakzaam blijven, voor de burger hoop ik allemaal wat transparanter gaan worden. Waardoor wij niet met een vreemd verontrustend voorgevoel het ravijn in denderen maar gebaseerd op harde feiten. Natuurlijk hoop ik dat de politiek nu beter en sterker gebruik zal gaan maken van de hiervoor bestemde middelen. Om het riskante financiële beleid toch nog te kunnen beteugelen tot enigzins verantwoord beleid. Feit blijft wel dat we na deze nood-rem actie van deze nee-knikker niet meer kunnen zeggen dat we het allemaal niet geweten hebben. Kortom ik ben blij dat naast het zenuwachtige gevoel wat Sinterklaas vaak bij kinderen oproept. Dit gevoel nu ook opduikt bij volwassenen ten aanzien van het behoorlijk riskante financiële beleid binnen onze gemeente. Want het is voor iedereen toch wel zo prettig dat er straks na de opening ook nog licht is aan het eind van de tunnel. Prettige dag.

Henk schreef op 22-11-2014

Eindelijk iemand met BALLEN.En nu maar hopen dat de rest van de raad eens wakker wordt. Eerst sparen en dan pas uitgeven.

Musketier schreef op 23-11-2014

sinds de tijd dat er een wazig figuur uit het frieseland opdook die na reclame bezorger ambtenaar van onze gemeente werd ging het bergafwaarts,wie is/was deze man met zijn alpino petje

Mitis schreef op 23-11-2014

Jammer, maar voorspelbaar. En nu maar afwachten wanneer we een artikel 12 gemeente worden...

harry schreef op 23-11-2014

William S , ga een boek schrijven over jou meningen en gezeur

JAN schreef op 23-11-2014

Op weg naar 200 miljoen schuld in onze "gastvrije gemeente Hellendoorn" !! Ik begrijp het besluit van Hans. Tijd dat er meer mensen wakker worden. Grote broeken aantrekken met vreemd geld is geen kunst, maar nu !?!?!?!?

William S. Burroughs schreef op 23-11-2014

Aan Harry. Dat was ik niet van plan maar het staat u natuurlijk vrij om mij in het vervolg over te slaan. Omdat het Sinterklaas tijd is zal ik mijn reactie speciaal voor u lekker zeurderig op rijm afsluiten. Komt ie. Tranen, tranen, tranen. Een aap zonder bananen. Monnik zonder klooster. Brood zonder rooster. Puber zonder poster. Tranen, tranen, tranen. Ik lust helemaal geen bananen. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 23-11-2014

Korte toelichting aan Harry. Alle gekheid op het welbekende stokje. Ik zou mij geen raad weten wanneer men mij zou omarmen. Het tegendeel is mij echter niet vreemd maar gesneden koek. Prettige zondag.

Mitis schreef op 23-11-2014

Je moet je realiseren dat het CDA stevig wordt aangestuurd door Den Haag en door de bouwlobby, alleen daarom komt die rondweg om Hellendoorn, want nodig is die weg niet dat is wel duidelijk. Dus als je een ander beleid wil kun best eens anders stemmen. Eerlijk gezegd wordt ik ook niet blij van zo'n meisje van 20 in de raad. Die zal haar stempeltje ook wel willen plaatsen op kosten van de burger, we wachten af...leve de democratie zullen we maar zeggen...

Uw reactie

Naam:
Bericht: